Forsiden // Damebunader // Voss Festbunad

Voss Festbunad

Pris fra kr 28.500,-

inkl brodert skjorte, forkle og bringeduk. Belte, cape, sølv og bunadsko kommer i tillegg.

Voss Festbunad har endret seg lite opp gjennom årene. På Voss har drakttradisjonen vært meget sterk, så overgangen fra drakt til bunad har vært en kontinuerlig prosess uten opphold. Det har allikevel skjedd en viss uniformering, det er nemlig mindre variasjoner på skjorte, forkle, belte og bringeduk enn det var tidligere.

Dagens Vossabunad har rødt liv med grønne kanter, begge deler i klede. Innenfor den grønne kantingen er det en hvit perlesnor. Livet har en bred åpning foran, store ermehull, og går smalt sammen i ryggen omtrent ved skulderbladene.
Stakken er i sort ullstoff, og har forskjellig dekor avhengig om det er konebunad eller jentebunad. På konebunaden er det en høy grønn ullkant med sølvblonde over,
mens det på jentestakken er 3 smale fløyelsbånd.
Bringeduken og beltet har perlebroderi i forskjellige farger og mønster.
Til konebunaden blir det mest brukt linskjorte med sortsøm på krage, bryststykke og mansjetter. Skjorten til jentebunaden er med hvitsøm. I gamle dager ble skjortene brukt om hverandre uavhengig om man var gift eller ikke.
Hvitt forkle med innfelt broderi som finnes i forskjellige mønster.
I dag brukes det flere typer ytterplagg til Vossabunaden. Vi lager halvlang og lang cape i samme farge som stakken med rødt fòr.
Det brukes forgylt sølv til denne bunaden. Strømpene skal være sorte.