Oppbevaring og stell av bunad

Bunaden oppbevares best i en bunadspose/oppbevaringspose i pustende materiale, da er også den bedre beskyttet mot klesmøll, støv, skitt, sollys etc. Brukes pose som ikke puster, kan man få jordslag på bunaden.

Etter bruk bør bunaden luftes godt, gjerne over natten, før den henges bort i posen. Dersom du har påsydde hemper på innsiden i overgangen mellom liv og stakk, skal bunaden henges etter disse. Vreng vesten ned i stakken og træ hempene på en god kleshenger som bunaden ikke vil skli ned fra.

De fleste bunader er i ull og klarer seg veldig lenge uten rensing. Tørre flekker kan ofte bare gnis forsiktig og deretter børstes bort. Gå over bunaden og fjern evt flekker etter hver gangs bruk, det er alltid lettere å fjerne flekker når de er nye og man husker hva flekken er. Litt lunkent vann på en ren klut kan også gjøre underverker, men ikke gni så det blir skjolder.

Skal bunaden renses, bruk et renseri med «bunadskompetanse». Husk å ta av sølvhekter, sølvknapper, veskelås etc før rens, mens innvendige hekter kan sitte på bunaden.
Gudbrandsdalens Uldvarefabrik har laget en «Bunads-ABC» med bl.a. flekkfjerningsguide for ullstoff og mange andre nyttige tips som du kan lese her

Husk at kroppen endrer seg med årene, og har man hatt bunaden siden «ungdommen» er det kanskje på tide med en justering? Mange finner ut av nettopp dette kvelden før bunaden skal brukes, og da er det for sent å få gjort noe med problemet. Husk at en bunad som sitter riktig kan være avgjørende for selvfølelsen… .

Bunadspose og skjortepose kan kjøpes i nettbutikken vår http://www.solvbutikken.no