Stell av bunadskjorte

Det er viktig at bunadsskjorten ikke oppbevares hengende, siden dette gir økt slitasje på skulderpartiet. Bruk heller en skjortepose til oppbevaring, da er den også beskyttet mot støv og skitt.

Skjorten bør vaskes etter hver gangs bruk, og legges bort ustrøket i skjorteposen, hvis ikke kan den gulne.

Vi anbefaler at broderte bunadsskjorter  vaskes for hånd med et nøytralt vaskemiddel, f.eks Milo. Ikke bruk skyllemiddel/tøymykner i skyllevannet. Skjorten kan evt. kjøres på lettsentrifugering for å få ut det meste av vannet før den henges til tørk. Brukes for høy sentrifugeringshastighet kan lin-fibrene brekke, og skjorten blir vanskeligere å stryke.

Dagens vaskemaskiner har så mange valgmuligheter at en del allikevel velger å vaske skjorten sin i maskin. Husk bare å ta hensyn til det «svakeste leddet», nemlig broderiet.  Skjorten bør derfor ikke vaskes på høyere temperatur enn 40 grader på finvask/ullvugge etc, og gjerne i en vaskepose. Husk også her å sjekk hastigheten på sentrifugeringen.


De fleste har i dag så gode strykejern at stryking av lin går veldig greit. Stryk skjorten et par dager før den skal brukes. Da rekker linen å tørke skikkelig etter strykingen, og skjorten blir ikke like fort skrukkete.
Ikke ha for varmt jern, men bruk gjerne godt med damp. Noen skjorter trenger også et par omganger med stivelse (f.eks Stiff som kan kjøpes i de fleste dagligvarebutikker). Skjorteermene skal strykes uten brett.

Vi har god erfaring med Vanish Crystal White for å få gulnede linskjorter hvite igjen, og for å få bort gjenstridige flekker. Dette gjelder skjorter med både hvitt og farget broderi.
Klor må aldri brukes for å fjerne flekker eller bleke skjorten da det bryter ned lin-fibrene.