Stell av bunadskjorte

Skjorten bør vaskes etter hver gangs bruk, det er tross alt lettere å få av en ny flekk, enn en flekk som kanskje har vært på skjorten siden forrige 17.mai...

Broderte bunadsskjorter bør vaskes for hånd med et nøytralt vaskemiddel, f.eks såpespon til vask av linskjorter. Flekker kan som regel fjernes med Bio-Spray. Klor må aldri brukes for å fjerne flekker eller for å bleke linskjorter da det bryter ned lin-fibrene. Vi har imidlertid god erfaring med Vanish Crystal White for å få gulnede skjorter hvite igjen, og for å få bort gjenstridige flekker, men det er viktig å følge bruksanvisningen som står på boksen. Dette gjelder også skjorter med farget broderi. I skyllevannet bør det ikke brukes skyllemiddel/tøymykner da man vil ha linfibrene stivest mulig..
Skjorten kan kjøres på lav sentrifugering for å få ut det meste av vannet før den henges til tørk. Brukes for høy sentrifugeringshastighet kan lin-fibrene brekke, og skjorten blir vanskeligere å stryke. Eventuelt kan vannet presses/rulles ut ved hjelp av et hvitt frottéhåndkle.

Dagens vaskemaskiner er mer skåsomme enn tidligere, og har så mange forskjellige programmer å velge mellom at en del allikevel velger å vaske skjorten sin i maskin. Husk bare å ta hensyn til det «svakeste leddet», nemlig broderiet.  Skjorten må vaskes i en romslig vaskepose, og ikke på høyere temperatur enn 40 grader på håndvskprogram etc. Husk også her å sjekk hastigheten på sentrifugeringen så ikke linfibrene brekkes.

Det er viktig at skjorten ikke oppbevares hengende siden dette over tid gir økt slitasje på skulderpartiet. Bruk heller en egen skjortepose til oppbevaring, da er skjorten også beskyttet mot støv og skitt.

Bruker man et helt vanlig dampstrykejern, går stryking av lin veldig greit. Stryk skjorten et par dager før den skal brukes, da rekker linen å tørke skikkelig etter strykingen, og skjorten blir ikke like fort skrukkete.
Ikke ha for varmt jern, men bruk godt med damp. Noen skjorter trenger også et par omganger med stivelse (f.eks Stiff som kan kjøpes i de fleste dagligvarebutikker). Skjorteermene skal strykes uten brett.

Vi selger både såpespon til vask av bunadskjorter, store vaskeposer og skjorteposer, disse kan også bestilles i nettbutikken vår.