Forsiden / Damebunader / Tromsbunad

Tromsbunad

Troms damebunad med rødt liv, forkle, brodert skjorte og silkeskjerf.
Troms damebunad med rødt liv, forkle, brodert skjorte og silkeskjerf.
Troms damebunad med rødt liv.
Tromsbunad med cape.
Rødt liv.
Rødt liv.
Håndbrodert skjorte til Tromsbunaden.
1 of 9
Tromsbunad

Troms Ungdomsfylking startet i 1967 arbeidet med Tromsbunaden, og den ble regelmessig arbeidet med inntil den var ferdig i 1976. Bunaden ble komponert på grunnlag av fotografier, tekstiler og litteratur fra ca 1870-1900. Til tross for at bunaden kun bygger på et delvis bevart draktmateriale, ble resultatet en egen bunad med røtter i tradisjon og levesett fra Troms. Det utenlandske materialet som ble valgt, skulle vise at Troms hadde vært et område med stor tilgang på innførte stoffer.


Pris fra 28.000,-
Prien inkluderer bunad med håndbrodert skjorte og forkle. Sølv, cape, underskjørt og sko kommer i tillegg.

Liv

Livet er i brokade i fargene rødt eller gyldent, og fasongen er tatt fra et kjoleliv fra Fjordbotn i Gratangen. Foran går livet ned i en spiss, mens det på hver side går over i en liten kappe som møtes midt bak i en splitt.

Stakk

Stakken er i sort- og gulmelert ullstoff, med vertikale striper i sort. Nederst er det sydd på sorte, horisontale fløyelsbånd for å gi inntrykk av et rutete stoff lik originalstoffet man hadde tatt utgangspunkt i. Stakken er foldelagt og sydd til en linning.

Skjorte

Skjorten er i lin med hvitsømsbroderier på krage og mansjetter. Den lukkes med en halssølje og mansjettknapper i sølv.

Forkle

Forkleet er i sort, mercerisert bomull med hvite, vertikale striper langs ytterkantene, og horisontale striper nederst.

Hodeplagg

To forskjellige hodeplagg som er utarbeidet til bunaden. Det ene er en rynkelue, og det andre er en mer skautlignende lue som er dekorert med en sløyfe. Begge hodeplaggene er i sort silke med hvit blondekant.

Underskjørt

Det brukes underskjørt med påsydde kapper i farge som matcher bunaden.

Ytterplagg

Capen er i sort ullstoff med hette og rødt fór. Den har røde pyntestikninger langs ytterkanten og på hetten, som også har påsydde fløyelsbånd.

Strømper og sko

Det brukes sorte strømper og bunadsko med spenne i tinn eller sølv. Alternativt kan man bruke bunadstøvletter med snøring.

Sølv

Det brukes halssølje, brystsølje, knapper og mansjettknapper. Ring og ørepynt er også fint tilbehør. Tromsbunaden bruker oksidert
sølv som kan kjøpes hos BunadRosen.Valgmuligheter

Klikk på bilde for å se fullversjon