Forsiden / Damebunader / Vossabunad

Vossabunad

Håndbrodert skjorte med sortsøm til Voss damebunad.
Håndbrodert skjorte med sortsøm til Voss damebunad.
1 of 9
Vossabunad

Festbunaden fra Voss har endret seg lite opp gjennom årene. På Voss har drakttradisjonen vært meget sterk, så overgangen fra drakt til bunad har vært en kontinuerlig prosess uten opphold. Det har allikevel skjedd en viss uniformering, så nå er det mindre variasjoner på skjorte, forkle, belte og bringeduk enn det var tidligere.


Pris fra 32.000,-
Prisen inkluderer bunad med håndbrodert forkle og perlet bringeduk. Skjorte, belte, sølv, cape, underskjørt og sko kommer i tillegg.

Liv

Dagens Vossabunad har rødt liv med grønne kanter, begge deler i klede. Innenfor den grønne kantingen er det en hvit perlesnor. Livet har en bred åpning foran, store ermehull, og går smalt sammen i ryggen omtrent ved skulderbladene.

Stakk

Stakken er i sort eller blått ullstoff, og har forskjellig dekor avhengig om det er konebunad eller jentebunad. På konebunaden er det en høy grønn ullkant med sølvblonde over, mens det på jentestakken er 3 smale fløyelsbånd. Stakken er sydd fast til livet.

Skjorte

Til konebunaden blir det mest brukt linskjorte med sortsøm på krage, bryststykke og mansjetter. Skjorten til jentebunaden er med hvitsøm. I gamle dager ble skjortene brukt om hverandre uavhengig om man var gift eller ikke. Den lukkes med en sølje og mansjettknapper i sølv.

Forkle

Forkleet er i hvit lin med innfelt broderi, vanligvis utskurdsøm. Det finnes mange forskjellige mønstre.

Bringeduk

Bringeduken er perlebrodert i mange forskjellige farger og kombinasjoner. Borenåler i sølv kan brukes for å feste bringeduken.

Belte

Beltet er perlebrodert i mange forskjellige farger og kombinasjoner, og lukkes med en beltespenne i sølv. Man kan også bruke et skinn- eller stoffbelte med beltespenne, borer og beltestøler hvis man ønsker sølvbelte.

Ytterplagg

Capen er halvlang eller lang, og sys i samme stoff som stakken. Den lukkes med en capespenne i sølv.

Hodeplagg

Gifte kvinner brukte tradisjonelt skaut, mens ugifte brukte hårbånd som ble viklet rundt håret. BunadRosen lager håndbroderte hårbøyler og hårbånd som kan kjøpes separat.

Underskjørt

Det brukes underskjørt med påsydde kapper i farger som matcher bunaden.

Strømper og sko

Det brukes sorte strømper, BunadRosen anbefaler knestrømper i bomull. Sorte bunadsko med spenne i tinn, messing eller sølv, alternativt bunadstøvletter med snøring.

Sølv

Det brukes halsknapp, brystsølje eller dalar m/kjede, mansjettknapper, beltespenne og evt borer og beltestøler hvis man ønsker stølebelte. Ring og ørepynt er også fint tilbehør. Sølvet er hvitt/forgylt, og kan kjøpes hos BunadRosen.