Forsiden // Damebunader // Øst-Telemarksbunad
Øst-Telemarksbunad, modell Prinsesse med bånd. Skjorte Dronning Sonja med farget broderi.

Øst-Telemarksbunad

Pris fra kr 47.000,-

inkl. brodert skjorte, forkle, belte og veske. Jakke, sølv og bunadsko kommer i tillegg.

Øst-Telemarksbunaden finnes i dag i mange ulike varianter, alle basert på de første bunadene som ble tatt opp igjen på bakgrunn av draktmateriale fra ca 1820-1850. Livet på bunadene er rikt dekorert på både frem- og bakstykkene med flerfarget ullgarnsbroderi. Stakken, forkleet og vesken er i sort ullstoff med samme type broderi som på livet.

Vi leverer følgende modeller:
- "Prinsesse med bånd" har rødt liv og sort stakk, forkle og veske. Det er broderi på liv, veske og forkle, mens det på stakken er en rød og grønn ullkant med broderi over. 
Livet kantes med sort, brodert ullstoff.
- "Prinsesse", "Ranke" og "Anne Bamble" har liv, stakk, forkle og veske i sort ullstoff. Det er broderi på liv, forkle, veske og stakk. Livet kantes med rødt ullstoff.

Skjorte i hvit lin eller bomull med hvitt, farget eller sort broderi på krage, mansjetter og bryst. Mange av mønstrene ble tidligere brodert på frihånd, og derfor kunne skjortene bli svært ulike, mens man i dag broderer etter faste mønster.
Beltet, som er brikkevevd i ulike farger, er et viktig kjennetegn på denne bunaden.
Jakken er i rødt ullstoff med broderi på fremstykker, bakstykker og på ermene.
Som hodeplagg brukes en løs hårvippe, som er et brikkevevet bånd viklet rundt et stoffstykke etc. Tradisjonelt ble båndet tvinnet rundt kvinnens lange hår, og deretter lagt rundt hodet som en krans. Den løse hårvippen legges istedenfor rett på hodet, uavhengig av om man har kort eller langt hår.
Det kan brukes vanlige bunadsko, men mange velger å bruke såkalte "dufsesko" som er dekorert med utskåret overlær, maljer og lærdufser, eller snørestøvler/knappestøvler.

Sølvet til denne bunaden er enten oksidert eller gammelforgylt.