Forsiden / Artikler / Bunadsproduksjon og samfunnsansvar

Bunadsproduksjon og samfunnsansvar

Bunadsproduksjonen

BunadRosen har egen skredderavdelig i butikken hvor vi syr endel damebunader, men hovedtyngden blir sydd på vår norskeide systue i Nord-Thailand.
Vi benytter også andre eksterne systuer i Norge, og er kunder hos Solhjell som holder til i Estland.

Uavhengig av hvor bunaden blir sydd, benyttes samme stoff og garn fra anerkjente leverandører som f.eks Gudbrandsdalens Uldvarefabrikk, Møre Bånd og Vev, Krivi-Vev, Tyrihans og Rauma Ullvarefabrikk, så kvaliteten er uansett i ypperste klasse.

Mye av grunnen til at BunadRosen ikke syr alle sine bunader i Norge er at det dessverre ikke finnes mange under 60 år som har gått på håndverks- og syerskeskoler, og folk flest kan derfor ikke lenger de grunnleggende syteknikkene som man kunne før. Det er fortsatt mange som sitter med mye kunnskap og kompetanse, men de fleste har blitt pensjonister, fått dårligere syn etc. De som i dag utdanner seg innen søm, har ønske om å skape seg et navn innen klesdesign, ikke å sy bunader. Alle vet at det krever både tid, nøyaktighet og tålmodighet å sy en bunad, og med dagens lønnsnivå ville en norskprodusert bunad blitt meget kostbar, selvfølgelig avhengig av modell.

BunadRosen logo

Det er ligger mange timers arbeid bak en bunad, og vi er stolte av å sette vårt firmanavn i hver eneste bunad vi leverer, uavhengig av hvor den er sydd.

Samfunnsansvar

Systuen til Edda Bunader ligger i Chiang Mai i Nord-Thailand, og BunadRosen er hovaksjonær med 99% av aksjene, mens daglig leder har 1%. Dette gjør at vi trygt kan stå inne for både kvaliteten og utførelsen på selve produktet, men også at produksjonen foregår på en etisk måte. Det er selvfølgelig åpenbare kostnadsmessige fortrinn ved å være lokalisert i Thailand, i tillegg til at landet har lang tradisjon med håndarbeid, men det gir ingen rett til å betale så lite som mulig. Tvert imot, når vi får nydelig utført arbeid til en god pris er det viktig å gi noe tilbake. Selskapet søker derfor å være lønnsledende etter lokale forhold og bransje, samt ivareta arbeiderenes rettigheter.

Vi har programmer for opplæring og sertifisering, og har importert lærlingordningen fra Norge. De fleste som blir ansatt i firmaet har lite erfaring og ingen utdanning, og de går først gjennom en 3 måneders, lønnet prøveperiode hvor de blir lært opp i broderi og enkel søm. Hvis de består kvalitetskravene etter at prøveperioden er over, blir de fast ansatt. De fleste starter karrieren med å brodere og sy bunadposer, men etter hvert som de får mer erfaring blir de lært opp i de mer avanserte broderiene, eller innenfor søm. En nyansatt er vanligvis lærling i 2,5 år før man avanserer.

En arbeidsuke i Thailand er 48 timer fordelt på 6 dager, hos Edda jobbes det 44 timer fordelt på 6 dager. De ansatte har 23 dager ferie pr år, noe som er 5 dager mer enn lovfestet ferie. Firmaet betaler også helseforsikring som de ansatte kan benytte seg av ved behov. Ansatte som er gravide har i henhold til arbeidsmiljøloven svært lav grad av rettigheter i Thailand, men Edda dekker derimot sykefravær under svangerskap, samt 3 måneders barselpermisjon med full lønn og garanti for at man får tilbake jobben når man er klar for det.