Målselvbunaden
I 1937 tok Målselv Husflidslag opp spørsmålet om en egen bunad, og i 1947 ble bunaden presentert. Målselvdalen hadde vært ubebodd frem til 1787, men fra dette året flyttet fattige bønder fra Gudbrandsdalen, Helgeland, Oppdal og Østerdalen til området. Det var derfor naturlig å bygge på drakttradisjonene innflytterne hadde tatt med seg, selv om lite originalt draktmateriale var bevart. Man tok utgangspunkt i en gammel lue med typisk Gudbrandsdalssøm, men bunaden er ellers fritt komponert. I 1978 ble bunaden gjort felles for både Bardu og Målselv.
Liv
Livet sys i sort, mørkeblått eller mellomblått ullstoff i klede eller toskaft. Fasongen er kopiert fra et livstykke som ble brukt i Målselvdalen på starten av 1900-tallet. Det er innsvingt og lukkes med skjulte hekter, og bak på ryggen går det ned over stakken i en spiss.
Stakk
Stakken er i sort, mørkeblått eller mellomblått ullstoff i klede eller toskaft. Den er foldelagt med et glatt parti midt foran, og nederst er det en bred, fargerik blomsterbord med samme type broderi som på livet.
Skjorte
Skjorten er i hvit lin med hvitsømsbroderier på krage, mansjetter og på hver side av halssplitten. Den lukkes med en halssølje og mansjettknapper i sølv.
Veske
Vesken har samme broderi som resten av bunaden, og sys i samme stoff. Vesken lukkes med en veskelås i sølv, plett eller messing.
Hodeplagg
Luen er i samme stoff, og med samme broderi, som resten av bunaden. Bakstykket er rynket i nakken, og sydd fast til et glatt fremstykke. BunadRosen lager også håndbroderte hårbøyler og hårbånd med broderielementer tatt fra bunaden som kan kjøpes separat.
Underskjørt
Det brukes underskjørt med påsydde kapper i farge som matcher bunaden.
Strømper og sko
Det brukes sorte strømper til bunaden, og bunadsko med spenne i tinn, sølv eller messing. Alternativt kan man bruke bunadstøvletter med snøring.
Sølv
Til Bardu- og Målselvbunaden trengs det halssølje, brystsølje, mansjettknapper, veskelås og sikringslenke til vesken. Noen velger å bruke sølvhekter på livet. Ring og ørepynt er også fint tilbehør. Fra gammelt av ble det brukt mye hvitt/forgylt sølv før man etter hvert gikk over til oksidert sølv, men de siste årene velger stadig flere å gå tilbake til hvitt/forgylt sølv. Hos BunadRosen får du kjøpt begge deler.