Forsiden / Damebunader / Follobunad dame

Follobunad dame

Follobunad med rød stakk og gyldent liv.
Follobunad med rød stakk og gyldent liv.
Follobunad med sjøgrønn stakk og rødt liv.
Follobunad med sjøgrønn stakk og rødt liv.
Follobunad med rød stakk og grønt liv.
Follobunad med rød stakk og grønt liv.
Follobunad med sort stakk og grønt liv.
Follobunad med sort stakk og grønt liv.
Follobunad med sort stakk og grønt liv.
Follobunad med sort stakk og gyldent liv.
Follobunad med sort stakk og gyldent liv.
Follobunad med sort stakk og rødt liv.
Follobunad med sort stakk og rødt liv.
Follobunad med sjøgrønn stakk og gyldent liv.
Follobunad med sjøgrønn stakk og gyldent liv.
Follobunad med ulldamask cape.
Follobunad med ulldamask cape.
1 of 37
Follobunad dame

Bondekvinnene i Follo ble i 1953 inspirert av bl.a en omfattende tekstilutstilling ved Norsk Folkemuseum, og de startet derfor opp arbeidet med å lage en egen Follobunad. Ønsket var en bunad med brodert stakk, og bondekvinnene tok utgangspunkt i en cape fra Herrefosser i Rakkestad som var i rødt mønstervevd stoff med applikasjoner og benhvitt silkebroderi langs nedkanten som de hadde sett på tekstilutstillingen. Først i 1970 ble bunaden slik vi kjenner den i dag endelig lansert.


Pris fra 26.000,-
Prisen inkluderer bunad med veske og belte i brokadestoff. Skjorte, forkle, cape, underskjørt, hodeplagg, sølv og bunadsko kommer i tillegg.

Liv

Stoffet er i brokade, og det er tre forskjellige farger å velge mellom til livet; grønt, gyllent eller vinrødt. Rundt hals- og ermeringninger har livet en smal tittekant av stakkestoffet, og bak i ryggen er det spilesøm. Livet lukkes med skjulte hekter, og er sydd fast til stakken.

Stakk

Stoffet i den sjøgrønne stakken er i toskaft ull, mens den røde stakken er i mønstret ulldamask. I 2008 startet BunadRosen også å tilby stakk i sort toskaft eller ulldamask. Nederst på stakken er det en sammenhengende, brodert bord som på folkemunne kalles «bartebroderi», og over denne et rokokkopreget blomsterbroderi. Alt broderiet er i benhvitt ull- og moulinégarn. Stakken er foldelagt, og i underkant har den en fingerheklet slitesnor i samme farge som livet.

Skjorte

Skjorten er i hvit lin med broderi i dobbel uttrekkssøm på krage og mansjetter. Det brukes ikke mansjettknapper, skjorten lukkes istedenfor med en knapp ved hvert håndledd, og en sølje i halsen.

Forkle

Forkleet er i hvit lin med broderi i dobbel uttrekksøm. Det skal være ca 5-7 cm kortere enn stakken.

Belte

Follobunaden bruker et stoffbelte med beltespenne i sølv, sydd av samme stoff som livet. Det er også mulig å bruke stølebelte/sølvbelte ved at man monterer beltestøler på stoffbeltet. Bunadsnemda har bestemt at slike stølebelter skal brukes av voksne.

Veske

Vesken lages i samme stoffet som stakken, og kantes med livstoffet. Broderiet er elementer av blomsterbroderiet på stakken. Veskelåsen er i messing eller plett.

Ytterplagg

Det brukes en halvlang cape i sort ulldamask m/nedbrettet krage. Alternativt en cape m/ståkrage og «bartebroderi» i nakken, denne lages i enten sort eller sjøgrønn toskaft eller sort ulldamask. Begge modellene lukkes med en capespenne i sølv eller messing.

Hodeplagg

Luen er i samme stoff som stakken med «bartebroderi» langs fremkanten. BunadRosen lager også håndbroderte hårbøyler og hårbånd i stakkestoffet med «bartebroderi» som kan kjøpes separat.

Underskjørt

Det brukes underskjørt med påsydde kapper i farge som matcher bunaden.

Strømper og sko

Til sjøgrønn stakk skal det være sorte strømper, mens det til rød stakk skal det være hvite strømper. Til sort stakk brukes mest hvite strømper. BunadRosen anbefaler knestrømper i bomull. Bunadskoene er sorte med spenne i tinn, messing eller sølv. Alternativt kan man bruke bunadstøvletter med snøring.

Sølv

Til Follobunaden trengs det halssølje, brystsølje, veskelås, sikringslenke til vesken, beltespenne og evt beltestøler hvis man ønsker sølvbelte. Ring og ørepynt er også fint tilbehør. Sølvet skal være enten oksidert eller hvitt/forgylt, og kan kjøpes hos BunadRosen.