Forsiden / Damebunader / Grafferbunad

Grafferbunad

Blå Graffer med rødt brokadeliv.
Blå Graffer med rødt brokadeliv.
Helbrodert blå Graffer.
Helbrodert blå Graffer.
Blå Graffer med grønt brokadeliv.
Blå Graffer med grønt brokadeliv.
Blå Graffer med rødt brokadeliv og cape.
Blå Graffer med brodert cape.
Blå Graffer med rødt brokadeliv.
Blå Graffer med rødt brokadeliv.
Helbrodert blå Graffer.
Helbrodert blå Graffer.
Blå Graffer med grønt brokadeliv.
Blå Graffer med grønt brokadeliv.
Håndbrodert skjorte.
1 of 20
Grafferbunad

Grafferbunaden ble komponert på 1930-tallet etter en gammel blå stakk fra 1700-tallet som ble funnet på Graffer Gård i Lom. På den tiden var det om å gjøre å føre videre det beste man fant av eldre broderier og å holde seg til norske stoffer. Derfor var ikke silke og damask interessant når man skulle lage et liv til den broderte stakken, istedenfor ble resultatet et brodert liv i samme stoff og med broderielementer fra stakken. I 1952 ble Grafferbunaden revidert, og resultatet var en bunad med brokadeliv.


Pris fra 28.500,-
Prisen inkluderer bunad med brokadeliv og veske. Skjorte, cape, underskjørt, hodeplagg, sølv og sko kommer evt i tillegg.

Liv

Fra gammelt av ble det brukt blått eller sort ullstoff med flerfargede broderier, mens det fra 1952 også ble mulig å velge rødt eller grønt brokadestoff. Det har spilesøm bak i ryggen, og lukkes foran med skjulte hekter et stykke opp. Livet er sydd fast til stakken

Stakk

Tidligere kunne både fargene og selve broderiene variere noe avhengig av hvem som hadde sydd, mens det i dag har blitt mer standardiserte farger. Stakken til det broderte livet er i enten sort eller blått, mens det til brokadeliv kun lages blå stakk. Blomsterbroderiet er fargerikt, og nederst på stakken er det også en bord av gittersøm. Stakken er foldelagt, sydd fast til livet, og lukkes med en spong (en slags klaff som er sydd av stakkestoffet).

Skjorte

Skjorten er i hvit lin med hvitsømsbroderier på krage og mansjetter. Alternativt kan man bruke en bomullskjorte med nuperellekant på krage og mansjetter. Skjorten lukkes med en halssølje og mansjettknapper i sølv.

Veske

Vesken sys i blått eller sort ullstoff, og har broderielementer hentet fra stakken. Veskelåsen er i sølv, plett eller messing.

Ytterplagg

Capen sys i samme stoff som bunaden, med blått, rødt eller sort fór. Den er halvlang med ståkrage og broderi i nakken . Capen lukkes med en capehekte i sølv.

Hodeplagg

Luen er lik til begge modellene, og lages i samme stoff som stakken. Den har rundet pull som er rynket i nakken, og sydd fast til et glatt fremstykke. Både pull og fremstykke har broderielementer fra stakken. BunadRosen lager også håndbroderte hårbøyler og hårbånd som kan kjøpes separat.

Underskjørt

Det brukes underskjørt med påsydde kapper i farger som matcher bunaden.

Strømper og sko

Det brukes sorte eller blå strømper og vanlige bunadsko med spenne i tinn, messing eller sølv. BunadRosen anbefaler knestrømper i bomull. Alternativt kan man bruke bunadstøvletter med snøring.

Sølv

Til Grafferbunaden trengs det halssølje, brystsølje, mansjettknapper, veskelås og sikringslenke til vesken. I tillegg velger mange å bruke et sølvbelte bestående av et skinnbelte med beltespenner og beltestøler. Ring og ørepynt er også fint tilbehør. Fra gammelt av ble det brukt mye hvitt/forgylt sølv før man etterhvert gikk over til oksidert sølv, men de siste årene velger stadig flere å gå tilbake til hvitt/forgylt sølv. Hos BunadRosen får du kjøpt begge deler.