Forsiden / Damebunader / Gudbrandsdalens festbunad

Gudbrandsdalens festbunad

Blå Gudbrandsdalsbunad med brodert skjorte.
Blå Gudbrandsdalsbunad med brodert skjorte.
Sort Gudbrandsdalsbunad med brodert skjorte.
Sort Gudbrandsdalsbunad med brodert skjorte.
Blå Gudbrandsdalsbunad med brodert cape.
Blå Gudbrandsdalsbunad med brodert cape.
Blå Gudbrandsdalsbunad med brodert skjorte.
Blå Gudbrandsdalsbunad med brodert skjorte.
Sort Gudbrandsdalsbunad med brodert skjorte.
1 of 15
Gudbrandsdalens festbunad

Gudbrandsdalsbunaden har vært laget i forskjellige varianter oppgjennom tidene. Arbeidet startet i 1922, og utgangspunktet var en stakk fra Gudbrandsdalen. Broderiene er fritt komponert etter inspirasjon fra denne. Det første utkastet hadde grønt liv, blå stakk og forkle, men man gikk etter hvert over til å lage bunaden med samme stoff i stakk og liv, og mange bunader ble også laget uten forkle.


Pris fra 26.500,-
Prisen inkluderer bunad med veske. Skjorte, cape, underskjørt, sølv og sko kommer i tillegg.

Liv

Livet lages i sort eller blå klede med vakkert blomsterbroderi av flerfarget ullgarn og metalltråd på fremstykkene og på ryggen. Fasongen på livet ligner på de gamle livene, med forholdsvis smale seler og dyp utringning. Foran har livet en åpen splitt, som lenger ned lukkes med innvendige hekter.

Stakk

Stakken er i sort eller blå klede med en bred, brodert blomsterranke nederst. I tillegg er det brodert små blomster oppover på stakken. Den er foldelagt og lukkes med en spong (en slags klaff som er sydd av stakkestoffet).

Skjorte

Skjorten er i hvit lin med hvitsømsbroderier på krage og mansjetter. Alternativt kan man bruke en bomullskjorte med nuperellekant på krage og mansjetter. Skjorten lukkes med en halssølje og mansjettknapper i sølv.

Veske

Broderi og stoff er det samme som i bunaden, og vesken lukkes med en veskelås i sølv, plett eller messing.

Ytterplagg

Capen sys i samme stoff som bunaden, med blått eller sort fór. Den er halvlang med ståkrage og broderi i nakken. Capen lukkes med en capehekte i sølv.

Hodeplagg

Luen er i samme stoff, og med samme broderi, som i bunaden. Den har rundet bakstykke som er rynket i nakken, og sydd fast til et glatt fremstykke. BunadRosen lager også håndbroderte hårbøyler og hårbånd med broderielementer tatt fra bunaden som kan kjøpes separat.

Underskjørt

Det brukes underskjørt med påsydde kapper i farge som matcher bunaden.

Strømper og sko

Det brukes sorte strømper til sort bunad, og blå eller hvite strømper til blå bunad. Bunadskoene er sorte med spenne i tinn, messing eller sølv. BunadRosen anbefaler knestrømper i bomull. Som et alternativ til bunadsko kan man bruke bunadstøvletter med snøring.

Sølv

Til Gudbrandsdalsbunaden trengs det halssølje, brystsølje, veskelås og sikringslenke til vesken. I tillegg velger mange å bruke et sølvbelte til bunaden. Ring og ørepynt er også fint tilbehør. Fra gammelt av ble det brukt mye hvitt/forgylt sølv før man etter hvert gikk over til oksidert sølv, men de siste årene velger stadig flere å gå tilbake til hvitt/forgylt sølv. Hos BunadRosen får du kjøpt begge deler.