Forsiden / Damebunader / Lofotbunad

Lofotbunad

Lofotbunad med brodert skjorte.
Lofotbunad med brodert skjorte.
Lofotbunad med brodert skjorte.
Lofotbunad med brodert skjorte.
Lofotbunad med brodert skjorte.
Lofotbunad med brodert skjorte.
1 of 8
Lofotbunad

Utgangspunktet for de vakre broderiene på Lofotbunaden er villblomster fra Lofoten, men da Landsnemda for bunadspørsmål i Oslo fikk presentert bunaden i 1949, ble den dessverre ikke godkjent. Grunnen var at bunaden var brodert, for på den tiden ønsket nemlig Landsnemda at det skulle tas utgangspunkt i kopier av eldre draktmateriale, og var derfor kritiske til alle komponerte bunader med blomsterbroderi. Til tross for at bunaden ikke ble «godkjent» i 1949, har den likevel vært i produksjon siden 1948.


Pris fra 24.500,-
Prisen inkluderer bunad med veske. Skjorte, cape, underskjørt, hodeplagg, sølv og bunadsko kommer i tillegg.

Liv

Skjøtelivet er i blått ullstoff med rustrød tittekant langs halsringningen og ermehullene. Det har en firkantet utringning og innsvingt liv som rekker ned til hoftene. Livet lukkes med sølvknapper.

Stakk

Stakken er i blått ullstoff med rustrød kant nederst. Den er sydd fast til en linning, og er piperynket bak, og foldelagt foran. Nederst er det brodert en vakker blomsterranke rundt hele stakken.

Skjorte

Skjorten er i hvit lin med hvitsømsbroderi på krage og mansjetter. Skjorten lukkes med en halssølje og mansjettknapper i sølv.

Veske

Vesken er i blått ullstoff med blomsterbroderi, og skal henge under broderiet på skjøtelivets venstre side. Veskelåsen er i sølv eller plett

Ytterplagg

Capen sys i blått ullstoff, og har samme rustrøde kant nederst som stakken. Den er halvlang og har ståkrage. Alternativt kan man bruke cape i samme ullstoff, men med broderi bak på ståkragen, og uten den rustrød kant. Begge modellene lukkes med en capespenne i sølv.

Hodeplagg

Luen sys i blått ullstoff, og har samme broderi som på bunaden. Den har rundet bakstykke som er rynket i nakken, og sydd fast til et glatt fremstykke som er kantet med rustrødt. BunadRosen lager også håndbroderte hårbøyler og hårbånd som kan kjøpes separat.

Underskjørt

Det kan brukes underskjørt med påsydde kapper i farge som matcher bunaden.

Strømper og sko

Det brukes hvite eller svarte strømper til bunaden. BunadRosen anbefaler knestrømper i bomull. Bunadskoene er sorte med spenner i sølv, tinn eller messing. Alternativt kan man bruke bunadstøvletter med snøring.

Sølv

Det brukes sølje, knapper, mansjettknapper, veskelås og sikringslenke til vesken. Ring og ørepynt er også fint tilbehør. Lofotbunaden bruker hvitt sølv som kan kjøpes hos BunadRosen.