Forsiden / Damebunader / Lundebybunad

Lundebybunad

Sort Lundeby med brodert skjorte.
Sort Lundeby med brodert skjorte.
Blå Lundeby med brodert skjorte.
Blå Lundeby med brodert skjorte.
Sort Lundeby med brodert skjorte.
Sort Lundeby med brodert skjorte.
Blå Lundeby med brodert skjorte.
Sort Lundeby med brodert cape.
Sort Lundeby med brodert cape.
Håndbrodert skjorte.
1 of 16
Lundebybunad

Lundebybunaden ble komponert av kunstmaleren Alf Lundeby fra Våler i Solør på 1930-tallet som en gave til sin venninne på Lillehammer i forbindelse med hennes 50-årsdag. Bunaden blir derfor regnet for å høre hjemme i både Vest-Oppland i Oppland fylke og Solør-Odal i Hedmark fylke. Det var trolig ikke meningen at bunaden skulle settes i produksjon, men det ble raskt en meget populær bunad.


Pris fra 25.000,-
Prisen inkluderer bunad med veske. Skjorte, cape, underskjørt, hodeplagg, sølv og sko kommer i tillegg.

Liv

Livet er i blått, hvitt eller sort klede med rokokkoinspirert broderi med stiliserte blomstermotiv. Fasongen på livet er ganske ettersittende med åpen splitt foran på brystet, som lenger ned lukkes med skjulte hekter.

Stakk

Stakken er i samme ullstoff som livet; sort, blått eller hvitt klede. I tillegg til de stiliserte blomstene, er det også et gittermotiv som slynger seg som en bord rundt nedkanten av stakken. Stakken er foldelagt, lukkes med en spong (en slags klaff som er sydd av stakkestoffet), og er sydd fast til livet.

Skjorte

Det brukes enten en hvit linskjorte med hvitsømsbroderi på krage og mansjetter, evt en nuperelleskjorte i bomull med nuperellekant på krage og mansjetter. Skjorten lukkes med en halssølje og mansjettknapper i sølv.

Veske

Broderi og stoff er det samme som på bunaden, og vesken lukkes med en veskelås i sølv, plett eller messing.

Ytterplagg

Capen sys i samme stoff som bunaden, med blått, kremfarget eller sort fór. Den er halvlang med ståkrage og broderi i nakken. Capen lukkes med en capehekte i sølv.

Hodeplagg

Luen er i samme stoff, og med samme broderi som på bunaden. Den har rundet bakstykke som er rynket i nakken, og sydd fast til et glatt fremstykke. BunadRosen lager også håndbroderte hårbøyler og hårbånd med broderielementer tatt fra bunaden som kan kjøpes separat.

Underskjørt

Det brukes underskjørt med påsydde kapper i farge som matcher bunaden.

Strømper og sko

Det brukes blå, hvite eller sorte strømper, BunadRosen anbefaler knestrømper i bomull. Sorte bunadsko med spenne i tinn, messing eller sølv, eller bunadstøvletter med snøring.

Sølv

Til Lundebybunaden trengs det halssølje, brystsølje, veskelås og sikringslenke til vesken. I tillegg velger mange å bruke et sølvbelte til bunaden. Ring og ørepynt er også fint tilbehør. Fra gammelt av ble det brukt mye hvitt/forgylt sølv før man etter hvert gikk over til oksidert sølv, men de siste årene velger stadig flere å gå tilbake til hvitt/forgylt sølv. Hos BunadRosen får du kjøpt begge deler.