Forsiden / Damebunader / Østfoldbunad

Østfoldbunad

Østfoldbunad med rødt liv og stølebelte.
Østfoldbunad med rødt liv og stoffbelte.
Østfoldbunad med grønt liv og stølebelte.
Østfoldbunad med grønt liv og stølebelte.
Østfoldbunad med rødt liv og stoffbelte.
Østfoldbunad med synlig sørgerose på sjalet.
Østfoldbunad med sjal og lue.
Østfoldbunad med rødt liv og stoffbelte.
Østfoldbunad med rødt liv, sjal og stoffbelte.
Østfoldbunad med grønt liv og stølebelte.
Østfoldbunad med grønt liv og stølebelte.
Østfoldbunad med grønt liv, lue og stølebelte.
Cape til Østfoldbunaden.
Håndbrodert skjorte til Østfoldbunaden.
1 of 14
Østfoldbunad

I 1930 startet arbeidet med å lage en Østfoldbunad, men det ble bare produsert noen få eksemplarer av denne bunaden som bygget på bevarte plagg fra slutten av 1700-tallet. Østfold Husflidslag startet i 1936 opp igjen arbeidet med å lage en bunad med sammensydd stakk og liv, broderier og hvit skjorte, altså en utforming som passet inn i bildet man hadde av hvordan en norsk bunad skulle se ut. Resultatet ble en bunad som ikke er nøyaktige kopier av gamle plagg, og som har heller ikke en utforming av hvordan kvinner i Østfold gikk kledd i tidligere tider.


Pris fra 24.500,-
Prisen inkluderer bunad med sjal, veske og stoffbelte. Skjorte, sølv, underskjørt, hodeplagg, cape og bunadsko kommer i tillegg.

Liv

Livet er i grønn, rustrød eller sort damask i lin og ull, og har mønster som minner om grantrær. Det har spilesøm i ryggen og lukkes med et sølvkjede som trekkes gjennom påsydde sølvmaljer.

Stakk

Stakken er i sort ullstoff, og nederst er det en smal, kant i grønt eller rødt avhengig av fargen på livet. Det skal være grønn kant til grønt liv, og rød kant til rødt liv. Over kanten er det 2 rader med snorsting i motsatt farge av kanten på stakken.

Skjorte

Skjorten er i hvit lin med tellesøm på krage, skuldre og mansjetter. I halsen lukkes skjorten med en sølje, og mansjettene lukkes med påsydde knapper.

Sjal

Skuldersjalet er i sort slike med fargerikt broderi i det ene hjørnet. I motsatt hjørne er det brodert en sørgerose i sølvgrått og blått. I begravelser og andre anledninger man ønsker å vise sorg, brettes sjalet så sørgerosen vises. Sjalet festes med hjertenåler/sjalsfester i sølv.

Belte

Sort stoffbelte i samme stoff som bunaden med grønn eller rød stoffstripe i midten. Stoffbeltet lukkes med en beltespenne i sølv. Det er også mulig å bruke et skinnbelte med beltestøler og beltespenne, evt lenke sammen beltestølene og sy de fast på stoffbeltet.

Veske

Vesken lages i samme stoff som stakken, og har samme fargerike broderi som på sjalet. Veskelåsen er i sølv eller plett.

Ytterplagg

Det brukes en vendbar, halvlang cape med nedbrettet krage i samme stoff som bunaden, og grønt eller rødt fór. Capen lukkes med en capespenne i sølv.

Hodeplagg

Luen er i sort silke med rustrød tittekant i fremkant, og har samme fargerike broderi som på sjalet. BunadRosen lager også håndbroderte hårbøyler og hårbånd som kan kjøpes separat.

Underskjørt

Det brukes underskjørt med påsydde kapper i farge som matcher bunaden.

Strømper og sko

Det brukes sorte strømper, BunadRosen anbefaler knestrømper i bomull. Sorte bunadsko med spenne i tinn eller sølv, alternativt bunadstøvletter med snøring.

Sølv

Det brukes halssølje, maljer, kjede m/spyd, sjalsnåler, veskelås, sikringslenke til vesken, beltespenne og evt beltestøler hvis man ønsker sølvbelte. Ring og ørepynt er også fint tilbehør. Noen velger å bruke en sjalsnål som halssølje, og flytter da halssøljen ned på brystet. Sølvet til Østfoldbunaden er oksidert, og kan kjøpes hos BunadRosen.