Forsiden / Damebunader / Ringeriksbunad

Ringeriksbunad

Blå Ringeriksbunad.
Blå Ringeriksbunad.
Sort Ringeriksbunad.
Sort Ringeriksbunad med lue.
Blå Ringeriksbunad med brodert skjorte.
Blå Ringeriksbunad med brodert skjorte.
Sort Ringeriksbunad med brodert skjorte.
Sort Ringeriksbunad med brodert skjorte.
Sort Ringeriksbunad med lue.
Håndbrodertskjorte til Ringeriksbunaden,
Håndbrodert skjorte til Ringeriksbunaden.
1 of 12
Ringeriksbunad

Etter at Ringerikes første bunad i 1935 ble sett på som for enkel i forhold til hvordan man mente at en bunad skulle se ut, ble det laget en ny bunad på slutten av 1940-tallet, men som kom i produksjon først i 1954. Denne bunaden hadde utgangspunkt i tanken om et flott, prangende broderi og hvite skjorteermer. Broderiene på bunaden er lagd med utgangspunkt i en gammel bord fra Ringerike, og forestiller blomster, ranker og insekter.


Pris fra 28.000,-
Prisen inkluderer bunad med veske og stoffbelte. Skjorte, cape, underskjørt, hodeplagg, sølv og sko kommer i tillegg.

Liv

Livet lages i sort eller blå toskafts ullstoff med vakkert, flerfarget broderi på fremstykkene og ryggen. Fasongen er inspirert av bunadene fra Gudbrandsdalen, men istedenfor innvendige hekter, lukkes livet med skjulte sølvringer og et sølvkjede.

Stakk

Stakken er i sort eller blå toskafts ullstoff med en bred, brodert bord nederst. Over den broderte blomsterborden er det broderte insekter. Stakken er foldelagt og sys fast til livet.

Skjorte

Skjorten er i hvit lin med hvitsømsbroderier på krage og mansjetter, og lukkes med en halssølje og mansjettknapper i sølv.

Veske

Vesken er i sort eller blått toskafts ullstoff, og har samme som på bunaden. Den lukkes med en veskelås i sølv eller plett.

Ytterplagg

Cape med ståkrage som sys i samme stoff som bunaden, og lukkes med en capehekte i sølv.

Belte

Stoffbeltet er i sort eller blått toskafts ullstoff som lukkes med en beltespenne i sølv. Det er også mulig å bruke et skinnbelte med beltespenne og beltestøler hvis man ønsker sølvbelte.

Hodeplagg

Luen er i samme stoff, og har samme broderi, som stakken. Den har rundet bakstykke som er rynket i nakken, og rynket fast til et glatt fremstykke. BunadRosen lager også håndbroderte hårbøyler og hårbånd med broderielementer tatt fra bunaden som kan kjøpes separat.

Underskjørt

Det brukes underskjørt med påsydde kapper i farge som matcher bunaden.

Strømper og sko

Det brukes sorte strømper, BunadRosen anbefaler knestrømper i bomull. Sorte bunadsko med spenne i tinn eller sølv, alternativt bunadstøvletter med snøring.

Sølv

Det brukes halssølje, brystsølje, maljeringer, kjede m/spyd, veskelås, sikringslenke til vesken, beltespenne og evt beltestøler hvis man ønsker sølvbelte. Ring og ørepynt er også fint tilbehør. Sølvet til Ringeriksbunaden er oksidert, og kan kjøpes hos BunadRosen.