Forsiden / Damebunader / Trønderbunad

Trønderbunad

Rød Trønderbunad med festskjorte. Liv rose med stilk, forkle Vekre og veske Gauldal.
Rød Trønderbunad med festskjorte. Liv rose med stilk.
Blå Trønderbunad. Liv rose med stilk, forkle Vekre og veske Gauldal.
Blå Trønderbunad. Liv rose med stilk, forkle Vekre og veske Gauldal.
Blå Trønderbunad. Liv rose med stilk.
Cape til Trønderbunad, kort modell.
Rød Trønderbunad med festskjorte. Liv rose med stilk, forkle Vekre og veske Gauldal.
Rød Trønderbunad med festskjorte. Liv rose med stilk.
Blå Trønderbunad. Liv rose med stilk, forkle Vekre og veske Gauldal.
Blå Trønderbunad. Liv rose med stilk.
Håndbrodert hårbøyle til Trønderbunaden.
Håndbrodert skjorte til Trønderbunaden.
1 of 17
Trønderbunad

Trønderbunaden ble utviklet på 1920-tallet av tre lærerinner som syntes det var synd at ikke kvinnene i Trøndelag hadde sin egen bunad, men istedenfor brukte Hulda Garborgs variant av Hallingbunaden. De var opptatt av at bunaden skulle lages av lokalproduserte materialer, og at den skulle ha lokal forankring. Derfor ble den laget i ull og lin, og ikke med importerte materialer som silke og fløyel som fantes i mange av plaggene som ble gjennomgått i forbindelse med at bunaden ble komponert.


Pris fra 24.500,-
Prisen inkluderer bunad med veske og forkle. Skjorte, sølv, cape, underskjørt, hodeplagg og sko kommer i tillegg.

Liv

Skjøtelivet er i ulldamask med linrenning og innslag av ull. Det lages i blått, grønt og rødt i tre forskjellige mønster; enkel rose, rose med stilk og rose med bølge. Tilsammen gir dette hele ni forskjellige varianter av livet. Fasong er som et skjøteliv med påsydd rynket kappe, og oppstykkede skjøter foran som er kantet med kontrastfarge; rød kant til blått og grønt liv og grønn kant til rødt liv. Livet lukkes med innvendige hekter og spenner i sølv.

Stakk

Stakken lages i toskaft ullstoff i samme bunnfarge som livet, dvs blått, grønt og rødt. Nederst er det en kant i samme kontrastfarge som kantingen på livet. Stakken er foldelagt til en linning, og har glatt parti foran og jevn foldelegging til et rynket parti bak.

Skjorte

Det brukes tre forskjellige linskjorter med hvitt rankebroderi på mansjetter, skulderstykket og krage. Festskjorten har i tillegg uttrekkssøm på ermer og bryststykke. Alle har ståkrage, og fremkantene skal brettes ned til to snipper så broderiene på innsiden kommer til syne. Skjorten lukkes med en sølje og mansjettknapper i sølv.

Forkle

Forkleet lages i lindamask i fargene grått/hvitt og grønt/hvitt, og det finnes i to forskjellige mønster; Vekre og Rose. Til blå og grønn bunad brukes grått/hvitt forkle, og til rød bunad brukes grønt/hvitt forkle.

Veske

Vesken er i sort ullstoff med flerfarget broderi i 3 modeller; Gauldal, Soknedal og Tydal. Den lukkes med en veskelås i sølv, plett eller messing.

Ytterplagg

Capen lages i kongeblå ulldamask med sort fór. Den finnes som en lang modell som rekker ca 40 cm fra gulvet, og som halvlang modell som rekker ca til fingerspissene. Begge modellene har ståkrage og lukkes med en capespenne i sølv.

Underskjørt

Det brukes underskjørt med påsydde kapper i farger som matcher bunaden.

Strømper og sko

Det brukes røde strømper til blå og grønn bunad, og grønne strømper til rød bunad. BunadRosen anbefaler knestrømper i bomull. Sorte bunadsko med spenne i tinn, messing eller sølv, alternativt bunadstøvletter med snøring.

Sølv

Det brukes halssølje, brystsølje, vestspenner, mansjettknapper, veskelås og sikringslenke til vesken. Istedenfor brystsølje velger mange å bruke en såkalt «Agnus Dei», som er et rundt brystsmykke med filigransarbeid som henges rundt halsen i et sølvkjede. Ring og ørepynt er også fint tilbehør. Trønderbunaden bruker oksidert sølv, og dette kan kjøpes hos BunadRosen.