Forsiden / Damebunader / Vestfoldbunad 1956-modell

Vestfoldbunad 1956-modell

Vestfold 1956-modell med blå stakk og brodert linforkle.
Vestfold 1956-modell med sort stakk.
Vestfold 1956-modell med blå stakk.
Vestfold 1956-modell med sort stakk.
Vestfoldcape 1956-modell.
Vestfold 1956-modell med blå stakk.
Håndbrodert skjorte til Vestfoldbunaden 1956-modell.
Håndbrodert skjorte til Vestfoldbunaden 1956-modell.
Håndbrodert skjorte til Vestfoldbunaden 1956-modell.
1 of 9
Vestfoldbunad 1956-modell

I 1956 ble den reviderte utgaven av den første Vestfoldbunaden presentert. Resultatet var en bunad som var mer en kopi av gamle plagg, enn fri komposisjon fra gamle mønster, så man gikk derfor bort fra de broderte delene som er på den første bunaden.


Pris fra 20.500,-
Prisen inkluderer bunad med veske. Skjorte, sølv, belte, forkle, cape, underskjørt og sko kommer i tillegg.

Liv

Livet er i rødt eller grønt ullstoff og er kantet med vevde bånd. Bak i ryggen er det spilesøm. Livet lukkes med maljer i sølv og et sølvkjede.

Stakk

Stakken er i sort eller blått ullstoff med et påsydd, vevd bånd og farget ullkant nede. Blå stakk har rød kant, mens sort stakk har rød eller grønn kant avhengig av fargen på livet. Stakken er foldelagt og sydd fast til livet.

Skjorte

Skjorten er i hvit lin med tellesøm på krage, mansjetter og på hver side av halssplitten. Utgangspunktet for skjorten ble funnet som fyllmateriale på gården Søby i Våle. Man kan også bruke Jåbergskjorten som brukes til 1932-modellen. Skjorten lukkes med en halsring og mansjettknapper i sølv.

Forkle

Hvitt forkle med broderte blomsterranker i mange farger. Det antas at originalforkleet som kommer fra Haugberg i Andebu og er fra ca 1820.

Belte

Beltet er vevd i samme mønster som båndet på livet og på stakken, og lukkes med en beltespenne i sølv. Det er også mulig å bruke et skinnbelte med beltespenne og beltestøler hvis man ønsker et sølvbelte.

Veske

Vesken er i samme stoff som bunaden med rød eller grønn tittekant rundt, og er uten broderi. Den lukkes med en veskelås i sølv eller plett.

Ytterplagg

Capen er halvlang i sort eller blått ullstoff med rødt eller grønt fór. Capen er vendbar og lukkes med en capehekte i sølv.

Underskjørt

Det brukes underskjørt med påsydde kapper i farge som matcher bunaden.

Strømper og sko

Det brukes hvite eller røde strømper, BunadRosen anbefaler knestrømper i bomull. Sorte bunadsko med spenne i tinn eller sølv, alternativt bunadstøvletter med snøring.

Sølv

Det trengs halssølje, brystsølje, maljer, kjede m/spyd, mansjettknapper, veskelås, sikringslenke til vesken, beltespenne og evt beltestøler dersom man ønsker sølvbelte. Ring og ørepynt er også fint tilbehør. Sølvet til Vestfoldbunaden er oksidert, og kan kjøpes hos BunadRosen.