Forsiden / Herrebunader / Fanabunad

Fanabunad

Fana herrebunad med 8-bladsmønster.
Fana herrebunad med hjulmønster.
Fana herrebunad med hjulmønster.
Fanabunadmed hjulmønster.
Fana herrebunad og guttebunad.
Jakke til Fanabunaden.
Vester med 8-bladsmønster.
Vester med hjulmønster til Fanabunaden.
Nikkers, håndstrikkede strømper og hosebånd.
Håndbrodert skjorte til Fanabunaden.
1 of 10
Fanabunad

Fana herrebunad ble tatt i bruk allerede rundt 1900-tallet, men på den tiden var det mer en nasjonal drakt med sort nikkers, rød vest og sort jakke det dreide seg om. Etter hvert ble det mer fokus på å få frem de lokale drakttradisjonene, og man lagde derfor bunadene basert på gamle plagg. Varianten med nikkers og 2 vester har trekk både fra midten av 1800-tallet og fra 1900-tallet. I 1930 begynte man å gjøre bunadene mer standardiserte, men på 1970-tallet ble mer av den tradisjonelle draktskikken i området tatt opp igjen.


Pris fra 45.100,-
Prisen inkluderer jakke, 2 vester og nikkers. Sølv, skjorte, strømper, hosebånd og sko kommer i tillegg.

Jakke

«Flasketrøya» har fått navnet sitt fra det franske ordet flasque, som betyr løst, nedhengende. Den sys i sort klede, og har ståkrage, nedbrettede slag og oppsplittede skjøter i ryggen. Jakken er kantet med rødt og har røde knapphull med grønne regels. Den er dobbeltspent med 12 knapper, men lukkes aldri.

Vest

Rød vest er uten krage og slag, men har broderi på lommeklaffene, og er kantet med grønt. Sort vest har høy ståkrage, brodert fremkant og broderi på lommeklaffene. Den sorte vesten brukes utenpå den røde. Begge vestene er dobbeltspent, og har brodert 8-bladsmønster eller hjulmønster. Rød vest lukkes med 16 sølvknapper, mens sort vest lukkes med 16 eller 18 sølvknapper.

Bukse

Nikkersen sys i sort klede og har rød kanting og broderi ved knesplitten og linningen. Knapphullene er røde med grønne eller gule regels. Nikkersen lukkes med 16 sølvknapper og knespenner i sølv.

Skjorte

Skjorten er i hvit bomull med broderi på krage og mansjetter. Alternativt kan det brukes en enkel bomullskjorte uten broderi. Skjorten lukkes med en halsknapp, skjortering og mansjettknapper i sølv.

Strømper, hosebånd og sko

Håndstrikkede strømper i ubleket ullgarn som holdes opp av flerfargede hosebånd i farger som matcher bunaden. Sorte bunadsko med sølv- eller tinnspenne.

Hodeplagg og halstørkle

Det kan brukes en sort filthatt med flat pull, og et silketørkle som knytes utenpå skjortekragen i farger som matcher bunaden.

Sølv

Det brukes halsknapp, skjortering, mansjettknapper, knapper og knespenner. Kniv og lommeur med sølvkjede er også fint tilbehør. Sølvet er oksidert, og kan kjøpes hos BunadRosen.