Forsiden / Herrebunader / Finnmarksbunad

Finnmarksbunad

1 of 4
Finnmarksbunad

Finnmarksbunaden til herre ble startet utviklet på 1970-tallet. Bunaden bygger ikke på gammel drakttradisjon eller bevarte materialer, men ble laget for å passe farge- og stilmessig sammen med kvinnebunaden.


Pris fra 28.500,-
Prisen inkluderer jakke, vest og nikkers. Skjorte, sko, hatt, silkeskjerf og sølv kommer i tillegg.

Jakke

Jakken er enkel og rett i snittet, og går litt nedenfor livlinjen. Den har ståkrage uten slag, og lages i sort ullstoff med røde tittekanter. Øverst lukkes jakken med en sølvhekte.

Vest

Vesten sys i rødt ullstoff, er uten krage, og har samme skjæring foran som det er på livet til kvinnebunaden. Bak på ryggen er den firedelt, og har 3 sømmer som sys med spilesøm. Disse 3 sømmene er splittet opp fra livet og ned, og over hver splitt skal det være en sølvknapp. I front lukkes vesten med 4 sølvhekter.

Bukse

Buksen sys i samme sorte ullstoff som jakken, og man kan velge mellom nikkers eller langbukse. Nikkersen har røde tittekanter ved knesplitten og linningen, og lukkes med en sølvknapp ved hvert kne. Langbuksen har røde tittekanter nederst på hvert bukseben.

Skjorte

Skjorten er i hvit lin med tellesøm på ermer og halslinning. Den lukkes med en enkel nål i halsen og en sølvknapp ved hver håndlinning. Alternativt kan det brukes en enkel skjorte i bomull eller lin uten broderi.

Strømper og sko

Det brukes mønsterstrikkede strømper i ubleket ullgarn som holdes oppe av flerfargede hosebånd i farger som matcher bunden. Sorte bunadsko med spenne.

Hodeplagg og halstørkle

Mange ønsker å pynte opp bunaden med et fargerikt silkeskjerf i halsen, dette knytes da utenpå skjortekragen. Man kan også brukes en sort filthatt med flat pull.