Forsiden / Herrebunader / Hardangerbunad Kvam

Hardangerbunad Kvam

Hardangerbunaden Kvam med jakke, grønn vest og nikkers.
Hardangerbunad Kvam med jakke, rød vest og lang bukse.
Hardangerbunaden Kvam med grønn vest til herre, og rød vest til gutt.
Grønn vest til Hardangerbunaden Kvam
Jakke til Hardangerbunaden Kvam.
Lang bukse til Hardangerbunaden Kvam.
Nikkers til Hardangerbunaden Kvam.
Håndbrodert skjorte til Hardangerbunaden.
1 of 8
Hardangerbunad Kvam

Hardangerbunadene er laget med utgangspunkt i draktskikken fra 1800-tallet, med vest og jakke hvor kragene var preget av empiremoten, mens knapphull og stikninger var mer inspirert av rokokkomoten. Herrebunaden fra Kvam ble tatt i bruk ca 1920, og har store likhetstrekk med de andre Hardangerbunadene.


Pris fra 39.100,-
Prisen inkluderer jakke, vest og nikkers. Sølv, skjorte, strømper, hosebånd og sko kommer i tillegg.

Jakke

Jakken sys i sort klede eller ulldrapé. Den har ståkrage og nedbrettede slag, og er kantet med grønt ullstoff. Langs kanten på kragen, slagene, fremkanten, nedkanten, lommeklaffene, ermesplittene og ryggsplittene er det broderi i gul og grønn prydsøm. Jakken er dobbeltspent med 34 store sølvknapper, men skal aldri lukkes.

Vest

Vesten er i grønn eller rød klede med kanting i rødt eller grønt, ståkrage og nedbrettede slag. Rundt kragen , slagene, fremkantene, nedkantene og lommeklaffene er det brodert med samme prydsøm som på jakken. Grønn vest har broderi i rødt og gult, rød vest har broderi i grønt og gult. Vesten er dobbeltspent med 20 små sølvknapper.

Bukse

Det er valgfritt om man ønsker nikkers eller lang bukse, begge variantene sys i sort klede eller ulldrapé. Nikkersen har gult og grønt broderi på knelinningen og på «brokøyra» som er det lokale navnet på stoffbiten som henger ned fra knelinningen. Langbuksen har en splitt helt nederst på hvert bukseben som er kantet med grønt. Den skal ha 6 små sølvknapper påsydd som pynt, mens nikkersen lukkes med 6 små sølvknapper og knespenner i sølv.

Skjorte

Skjorten er i hvit bomull eller lin med broderier på krage, mansjetter og bringelist. Alternativt kan det brukes en enkel bomullskjorte uten broderi. Skjorten lukkes med en halsknapp og mansjettknapper i sølv.

Strømper, hosebånd og sko

Håndstrikkede strømper i ubleket ullgarn som holdes opp av flerfargede hosebånd i farger som matcher bunaden. Sorte bunadsko med sølv- eller tinnspenne.

Hodeplagg

Det kan brukes en sort filthatt med flat pull.

Sølv

Det brukes halsknapp, mansjettknapper og små og store knapper. Kniv og lommeur med sølvkjede er også fint tilbehør. Sølvet er oksidert, og kan kjøpes hos BunadRosen.