Forsiden / Herrebunader / Nordhordlandsbunad

Nordhordlandsbunad

Indre Nordhordlandsbunad med lang bukse.
Ytre Nordhordlandsbunad med lang bukse.
Indre Nordhordlandsbunad med nikkers
Ytre nordhordlandsbunad med nikkers til herre og gutt.
Vest til Indre Nordhordlandsbunad.
Håndbrodert skjorte til Nordhordlandsbunad
Håndbrodert skjorte til Nordhordlandsbunaden.
Nikkers til Nordhordlandsbunaden.
1 of 8
Nordhordlandsbunad

Nordhordlandsbunadene har røtter til første del av 1800-tallet, men er ingen direkte kopi av lokal draktskikk. På slutten av 1860-årene ble bunaden lagt bort, men på 1920-tallet ble den tatt frem igjen, og endret til slik den ser ut i dag. Indre Nordhordland har et litt annet utseende på lommeklaffene på jakke og vest enn Ytre Nordhordland. I tillegg har vesten stikninger på kragen, tettere skjæring øverst, og er uten kanteband i front på vesten.


Pris fra 36.950,-
Prisen inkluderer jakke, vest og nikkers. Sølv, skjorte, strømper, hosebånd og sko kommer i tillegg.

Jakke

Jakken sys i sort klede og er en såkalt «stuttatrøye» som rekker omtrent ned til hoftene. Den har ståkrage og er kantet med grønt på lommeklaffer, slag og ermesplitter. Jakken er dobbeltspent med 12 store og 4 små sølvknapper, men skal aldri lukkes.

Vest

Vesten sys i rød klede med ståkrage og et grønt, innfelt forstykke for å gi en illusjon av 2 vester. På vesten til Indre Hordaland er det gule og grønne stikninger på kragen. Langs fremkanten av kragen og langs halsskjæringen på den røde delen av vesten er det grønne kanter. Vesten til Ytre-Nordhordland har en tettere halsskjæring, og den røde delen er kantet med grønt, mens den grønne delen er kantet med rødt. Begge vestene er dobbeltspent med 32 eller 34 små sølvknapper avhengig av modell.

Bukse

Det er valgfritt om man ønsker nikkers eller lang bukse. Begge variantene sys i sort klede og har en klaff foran, men nikkersen har i tillegg knesplitt med linning ved hvert kne. Nikkersen lukkes med 6 store og 6 små sølvknapper og knespenner i sølv, mens langbuksen lukkes med 6 store sølvknapper.

Skjorte

Skjorten er i hvit bomull eller lin med hvitsømsbroderier på krage og mansjetter. Alternativt kan det brukes en enkel bomullskjorte uten broderi. Skjorten lukkes med en halsknapp og mansjettknapper i sølv.

Strømper, hosebånd og sko

Håndstrikkede strømper i ubleket ullgarn som holdes opp av flerfargede hosebånd i farger som matcher bunaden. Sorte bunadsko med sølv- eller tinnspenne.

Hodeplagg

Det kan brukes en sort filthatt med flat pull.

Sølv

Det brukes halsknapp, mansjettknapper og små og store knapper. Kniv og lommeur med sølvkjede er også fint tilbehør. Sølvet er oksidert, og kan kjøpes hos BunadRosen.