Forsiden / Herrebunader / Nordland og Tromsbunad

Nordland og Tromsbunad

Nordlandsbunad med jakke, småblomstret vest og nikkers.
Nordlandsbunad med småblomstret vest og nikkers.
Nordlandsbunad med jakke, småblomstret vest og nikkers.
Nordlandsbunad til herre og gutt.
Jakke og nikkers til Nordland- og Tromsbunad, sett bakfra.
Vest og nikkers til Nordlandsbunad, sett bakfra.
Jakke, småblomstret vest og silkesløyfe til Nordlandsbunaden.
Rød kledevest med sølvknapper til Nordlandsbunaden.
Nikkers med sølvknapperog knespenner, håndstrikkede strømper og hosebånd til Nordland- og Tromsbunaden-
Skjorte til Nordland- og Tromsbunaden.
1 of 10
Nordland og Tromsbunad

Den første Nordlandsbunaden ble laget i 1924 som en brudgomsdrakt av skredder Cornelius Jacobsen i Harstad. Drakten var til Johs. Eidsnes, som selv hadde stått for mye av innsamlingen av bakgrunnsmaterialet som stammer fra ulike steder i Nordland og Troms: Lofoten, Dunderlandsdalen, Vefsn, Andøya, Lenvik og Kvæfjord. I 1978 ble det oppdaget av bunadsnemdene at jakken og vesten hadde endret snitt i løpet av årene, så de laget derfor mønstertegninger og sømveiledning etter den opprinnelige bunaden.


Pris fra 27.000,-
Prisen inkluderer jakke, brokadevest og nikkers. Sølv, skjorte, strømper, hosebånd og sko kommer i tillegg.

Jakke

Jakken er kort, og sys i sort klede med nedbrettede slag og ståkrage. Samme jakke brukes til både Nordland og Troms. Jakken er dobbeltspent med 10 store og 4 små sølvknapper

Vest

Nordlandsbunaden har vest i grågrønt, småblomstrete silkestoff, grågrønt brokadelignende stoff med gule striper og rosa roser eller rødt ullstoff. Tromsbunaden har vest i rød eller gylden brokade. Alle vestene har nedbrettede slag, og er uten krage. De er dobbeltspent og lukkes med 14 små sølvknapper.

Bukse

Nikkersen, som brukes til både Nordland og Troms, sys i sort klede med en klaff foran, og knesplitt med linning. Det trengs 14 store sølvknapper og knespenner til Nordland, og 8 store, 6 linningsknapper og knespenner i sølv til Troms.

Skjorte

Skjorten er i hvit lin eller bomull med ståkrage og påsydde biser på bryststykket. Skjorten lukkes med en halsknapp og mansjettknapper i sølv.

Strømper, hosebånd og sko

Håndstrikkede, blå strømper med hvite spetter, evt strømper strikket i ubleket ullgarn. Strømpene holdes opp av flerfargede hosebånd i farger som matcher bunaden. Sorte bunadsko med sølv- eller tinnspenne.

Hodeplagg og halstørkle

Det kan brukes en sort filthatt med flat pull, og et silketørkle som knytes utenpå skjortekragen i en sløyfe.

Sølv

Det brukes halsknapp, mansjettknapper, knapper og knespenner. Kniv og lommeur med sølvkjede er også fint tilbehør. Sølvet har forskjellig utseende avhengig om det skal brukes til Nordland- eller Tromsbunaden, men er uansett oksidert oksidert. Begge variantene kan kjøpes hos BunadRosen.