Forsiden / Herrebunader / Øst-Telemarksbunad

Øst-Telemarksbunad

Øst-Telemarksbunad med hvit jakke, grønn vest og nikkers.
Øst-Telemarksbunad med hvit jakke og nikkers.
Hvit jakke til Øst-Telemarksbunaden.
Øst-Telemarksbunadmed hvit jakke, og grønn vest og håndbrodert skjorte.
Øst-Telemarksbunad med grønn vest og håndbrodert skjorte.
Øst-Telemarksbunad med sort vest og håndbrodert skjorte.
Snøring bak på vest til Øst-Telemarksbunaden.
Nikkers, håndstrikkede strømper og hosebånd.
1 of 8
Øst-Telemarksbunad

Øst-Telemark har sterke drakttradisjoner, og gråtrøyebunaden bygger på klesskikken fra ca 1840 og frem til 1900-tallet. Navnet har bunaden fått etter det grå eller ublekede vadmelstoffet man sydde jakken i, men finnes også i grønt. Utsmykning og måte å sy på varierte avhengig av hvilken skredder som hadde sydd, og dette ser man også i dagens bunader siden det er flere produsenter.


Pris fra 37.000,-
Prisen inkluderer hvit jakke, vest og nikkers. Sølv, skjorte, strømper, hosebånd og sko kommer i tillegg.

Jakke

Jakken sys i naturhvit eller grønn vadmel, og har høy krage og spisse, nedbrettede slag. Krage, lommeklaffer og ermer er dekorert med sorte applikasjoner som er sydd på med farget tråd. Jakken er kort, og slutter over livlinjen. Den er dobbeltspent med 18 store sølvknapper, men lukkes aldri.

Vest

Vesten sys i sort eller grønn klede, og har ståkrage og nedbrettede slag. Tradisjonelt har det vært flere ulike vester i bruk. Vesten er dobbeltspent og lukkes med 12 små sølvknapper.

Bukse

Det er valgfritt om man ønsker nikkers eller lang bukse. Begge variantene er klaffebukser som sys i sort klede. De er høye i livet og har tittekanter av rødt og grønt ullstoff. Langbuksen lukkes med 9 store sølvknapper, mens nikkersen lukkes med 9 store knapper og 12 små sølvknapper og knespenner ved knesplitten.

Skjorte

Skjorten er i hvit lin eller bomull med hvitt, sort eller farget broderi på krage og mansjetter. Alternativt kan man bruke en bomullskjorte uten broderi. Skjorten lukkes med en halsring og mansjettknapper i sølv.

Strømper, hosebånd og sko

Håndstrikkede strømper i ubleket ullgarn som holdes opp av flerfargede hosebånd i farger som matcher bunaden. Sorte bunadsko med sølv- eller tinnspenne.

Hodeplagg og halstørkle

Det kan brukes en sort filthatt med flat pull, og et silketørkle som knytes utenpå skjortekragen i farger som matcher bunaden.

Sølv

Det brukes oksidert sølv, og man trenger halsring, små og store knapper, mansjettknapper og knespenner til nikkersen. Kniv og lommeur med sølvkjede er også fint tilbehør. Alt kan kjøpes hos BunadRosen.