Forsiden / Herrebunader / Østerdalsbunad

Østerdalsbunad

Østerdal herrebunad med grønn vest.
Østerdal herrebunad med grønn vest, og guttebunad med rustrød vest.
Østerdal herrebunad med grønn vest.
Grønn vest til Østerdalsbunaden.
Nikkers til Østerdalsbunaden med sølvknapper og knespenn, håndstrikkede strømper og hosebånd.
1 of 5
Østerdalsbunad

Bunaden ble ferdigstilt av bunadskomiteen i Elverum Husflidslag i 1986, og er en nøyaktig rekonstruksjon av plagg fra ca. 1830–1840. Plaggene som ble kopiert er utstilt på Tynset Bygdemuseum, Glomdalsmuseet og Norsk Folkemuseum. Jakken og buksen er fra Tynset, mens vesten er fra Os.


Pris fra 29.800,-
Prisen inkluderer jakke, vest og nikkers. Sølv/messing, skjorte, strømper, hosebånd og sko kommer i tillegg.

Jakke

Jakken er en kort modell som sys i sort klede. Den har ståkrage og rødbrune eller grønne knapphull avhengig av fargen på vesten. Jakken skal aldri lukkes, men trenger 16 store knapper i messing eller sølv.

Vest

Vesten har rødbrun eller grønn bunnfarge med sort, påtrykket mønster. Den er dobbeltspent og lukkes med 20 små knapper i messing eller sølv.

Bukse

Nikkersen er i sort klede med en klaff foran, og knesplitt ved hvert kne. Som på jakken, er knapphullene rødbrune eller grønne avhengig av fargen på vesten. Knebuksen lukkes med 8 store og 10 små knapper i messing eller sølv, og knespenner i sølv.

Skjorte

Skjorten er i hvit lin med hvitsømsbroderi på skulderstykker og mansjetter, eller en bomullskjorte uten broderi. Skjorten lukkes med en halsknapp og mansjettknapper i sølv.

Strømper, hosebånd og sko

Mønsterstrikkede strømper i ubleket ullgarn som kan være håndstrikket eller maskinstrikket. Strømpene holdes oppe av flerfargede hosebånd i farger som matcher bunaden. Sorte bunadsko med spenne i tinn eller sølv.

Sølv

I gamle dager var det dårlig med sølv i Østerdalen, så det ble brukt mye messing. I dag brukes knapper i messing eller sølv. Halssølje, knespenner og mansjettknapper er i sølv. Kniv og lommeur med sølvkjede er også fint tilbehør. Alt dette kan kjøpes hos BunadRosen.