Forsiden / Herrebunader / Østfoldbunad

Østfoldbunad

Håndbrodert skjorte til Østfoldbunaden.
Håndbrodert skjorte til Østfoldbunaden.
1 of 18
Østfoldbunad

Herrebunaden fra Østfold er basert på en herremote som ifølge skriftlige kilder var vanlig i Østfold rundt 1800-tallet. Utgangspunkt for bunaden er gamle plagg fra gården Ellefsrød i Idd, som i dag eies av Halden historiske samlinger.


Pris fra 33.000,-
Prisen inkluderer kjol (frakk), vest og nikkers. Sølv, strømper, hosebånd og sko kommer i tillegg.

Jakke

Frakken eller jakken, som også kalles for «kjol», er i hvit eller blå vadmel. Den hvite frakken kantes med grønne ullbånd, mens den blå frakken kantes med turkise ullbånd. Den trenger knapper i sølv, men lukkes aldri.

Vest

Til vesten finnes det tre forskjellige stoffvalg. En er i ull og lin med striper i rødt og gulgrønt, med hvite og blå spetter på de gulgrønne stripene. Det andre også i ull og lin, men er litt mer stormønstret i fargene blått, grønt og hvitt på rød bunn. Siste stoff er en brosjert kalemank med rød bunnfarge. Alle vestene er dobbeltspent, og lukkes med 14 sølvknapper.

Bukse

Nikkersen er i sort klede med en klaff foran, og med knesplitt ved hvert kne. Knebuksen lukkes med 13 knapper og knespenner i sølv.

Skjorte

Skjorten er i hvit lin med hvitsømsbroderi på skulderstykker og mansjetter. Under halssplitten broderes eierens monogram. Skjorten lukkes med en halsknapp og mansjettknapper i sølv.

Strømper, hosebånd og sko

Mønsterstrikkede strømper i ubleket ullgarn som kan være håndstrikket eller maskinstrikket. Strømpene holdes oppe av flerfargede hosebånd i farger som matcher bunaden. Sorte bunadsko med spenne i tinn eller sølv.

Hodeplagg og halstørkle

Det kan brukes en sort filthatt med høy, sylinderformet pull, og et silketørkle som knytes utenpå skjortekragen i farger som matcher bunaden.

Sølv

Det brukes oksidert sølv til Østfoldbunaden, og man trenger halssølje, knapper, knespenner og mansjettknapper. Kniv og lommeur med sølvkjede er også fint tilbehør. Alt dette kan kjøpes hos BunadRosen.