Forsiden / Herrebunader / Rogalandsbunad

Rogalandsbunad

Rogalandsbunad med lys brokadevest og nikkers.
Rogalandsbunad med lys brokadevest og nikkers.
Grønn brokadevest med sølvknapper til Rogalandsbunaden.
Detalj av jakkenog nikkersen til Rogalandsbunaden.
Nikkers til Rogalandsbunaden
Håndbrodert skjorte til Rogalandsbunaden.
Håndbrodert skjorte til Rogalandsbunaden.
Herre- og guttebunad med nikkers og brokadevest.
1 of 8
Rogalandsbunad

Bunaden ble utarbeidet i 1920, og bygger på både skriftlig og muntlig materiale, samt gamle draktdeler fra Stavanger Museum som stammer fra begynnelsen av 1800-tallet. Bunaden er allikevel ikke en nøyaktig kopi, og det har også vært variasjoner avhengig av hvem som har produsert den.


Pris fra 27.000,-
Prisen inkluderer jakke, vest og nikkers. Sølv, skjorte, strømper, hosebånd og sko kommer i tillegg.

Jakke

Jakken sys i sort ulldrapé og har ståkrage og nedbrettede slag i samme stoff som vesten. Fasongen på slagene kan variere. Jakken er kantet med rødt langs fremkantene , krage, slag, lommeklaffer og ermer. I ermesplittene sys det på 6 små sølvknapper. Jakken er dobbeltspent med røde knapphull og 16 store sølvknapper, men den skal ikke lukkes.

Vest

Vesten er dobbeltspent og sys i flere forskjellige brokadestoff. Den har ståkrage og nedbrettede slag, og lukkes med 12 små sølvknapper.

Bukse

Det er valgfritt om man ønsker nikkers eller lang bukse. Begge variantene er sydd i sort ulldrapé med rød kanting, og har en bred klaff foran som lukkes med 13 store sølvknapper. Nikkersen har i tillegg knesplitt med linning ved hvert kne som lukkes med 8 små sølvknapper og knespenner i sølv.

Skjorte

Skjorten er i hvit lin med hvitt broderi på krage og mansjetter. Alternativt kan man bruke en bomullskjorte uten broderi. Skjorten lukkes med en halsknapp og mansjettknapper i sølv.

Strømper, hosebånd og sko

Håndstrikkede strømper i ubleket ullgarn som holdes opp av flerfargede hosebånd i farger som matcher bunaden. Sorte bunadsko med sølv- eller tinnspenne.

Hodeplagg og halstørkle

Det kan brukes en sort filthatt med flat pull, og et silketørkle som knytes utenpå skjortekragen i farger som matcher bunaden.

Sølv

Det brukes halsknapp, mansjettknapper, små og store knapper og knespenner. Kniv og lommeur med sølvkjede er også fint tilbehør. Sølvet kan være både oksidert og hvitt, begge variantene kan kjøpes hos BunadRosen.