Forsiden / Herrebunader / Romeriksbunad

Romeriksbunad

Romeriksbunad

Romerike herrebunad er ganske fritt komponert ut fra noen få gamle draktdeler, et maleri fra Aurskog som ble malt ca 1810, samt gamle skriftlige kilder. Bunaden ble satt i produksjon i 1952.


Pris fra 28.500,-
Prisen inkluderer jakke, vest og nikkers. Sølv, skjorte, strømper, hosebånd, bukseseler og sko kommer i tillegg.

Jakke

Jakken, eller frakken, er i hvit vadmel med rødt bomullsfór og stopper ca 10cm ovenfor kneet. Den har ståkrage og lommeklaffer, men mangler lommer. Jakken skal aldri lukkes, så den har falske knapphull som er sydd med rød tråd. Jakken skal ha 5 store knapper i sølv.

Vest

Vesten er i mørkeblå ull med striper i mercerisert bomull i fargene gult, rødbrunt, hvitt og grått. Den er enkeltspent med to lommer, og lukkes med 7 små knapper i sølv.

Bukse

Nikkersen er i sort klede med en bred klaff foran, og med knesplitt ved hvert kne. Knebuksen lukkes med 11 store sølvknapper og knespenner i sølv.

Skjorte

Skjorten er i hvit lin med hvitsømsbroderi på krage og mansjetter, og lukkes med en halsknapp og mansjettknapper i sølv. Alternativt kan man bruke en enkel bomullskjorte uten broderi.

Strømper, hosebånd og sko

Mønsterstrikkede strømper i ubleket ullgarn som kan være håndstrikket eller maskinstrikket. Strømpene holdes oppe av flerfargede hosebånd i farger som matcher bunaden. Sorte bunadsko med spenne i tinn eller sølv.

Hodeplagg

Det kan brukes en sort filthatt med lav pull.

Sølv

Det brukes oksidert sølv til Romeriksbunaden, og man trenger halssølje, knapper, knespenner og mansjettknapper. Kniv og lommeur med sølvkjede er også fint tilbehør. Alt dette kan kjøpes hos BunadRosen.