Sognebunad
Sognebunaden ble tatt i bruk tidlig på 1900-tallet, og bygger på draktskikken i midtre og indre deler av Sogn fra første halvdel av 1800-tallet, men er ikke nøyaktige kopier av gamle plagg. Jakken, eller «Steglatrøya», har sin opprinnelse i moten under renessansen på 1500-tallet, mens vesten og nikkersen er mer preget av empiremoten.
Jakke
Jakken er lang, og sys i naturfarget eller rød vadmel med ståkrage med applikasjoner og stikninger, isydde kiler i ryggen og ermebryninger. Hvit jakke kantes med sorte ullbånd, mens rød jakke kantes med grønne ullbånd. Ved splitten nederst på ermene skal det sys på totalt 4 store sølvknapper.
Vest
Til hvit jakke brukes rød vest i klede med sort kanting og ståkrage. Til rød jakke brukes grønn vest i klede med grønn kanting og ståkrage. I fremkant på kragen og øverst på vesten i front er det rødt ullstoff med gult broderi. Rød vest er dobbeltspent, og lukkes med 14 små sølvknapper, mens grønn vest er enkeltspent og lukkes med 10 små sølvknapper.
Bukse
Nikkersen sys i sort klede med en smal klaff foran som også er preget av empirestilen, og knesplitt med linning. Den trenger 12 store, 1 ekstra stor og 8 små sølvknapper og knespenner i sølv.
Skjorte
Skjorten er i hvit lin med hvitt broderi på krage og mansjetter. Alternativt kan man bruke en bomullskjorte uten broderi. Skjorten lukkes med en halsknapp og mansjettknapper i sølv.
Strømper, hosebånd og sko
Håndstrikkede strømper i ubleket ullgarn som holdes opp av flerfargede hosebånd i farger som matcher bunaden. Sorte bunadsko med sølv- eller tinnspenne.
Hodeplagg og halstørkle
Det kan brukes en sort filthatt med flat pull, og et silketørkle i halsen i farger som matcher bunaden.
Sølv
Det brukes små og store knapper, halsknapp, mansjettknapper og knespenner. Kniv og lommeur med sølvkjede er også fint tilbehør. Sølvet er oksidert, og kan kjøpes hos BunadRosen.