Forsiden / Herrebunader / Sognebunad

Sognebunad

Sognebunad med hvit jakke, rød vest og sort nikkers.
Rød vest med sølvknapper til Sognebunad med hvit jakke.
Sognebunad med rød jakke, grønn vest og sort nikkers.
Grønn vest til Sognebunad med rød jakke,
Sognebunad med hvit jakke til herre og gutt.
Sognebunad med rød jakke til herre og gutt.
Hvit jakke og rød vest til Sognebunaden.
Ryggbilde av hvit jakke til Sognebunaden.
Rød jakke og grønn vest til Sognebunaden.
Ryggbilde av rød jakke til Sognebunaden.
Håndbrodert skjorte til Sognebunaden.
Detalj av rød jakke til Sognebunaden.
1 of 12
Sognebunad

Sognebunaden ble tatt i bruk tidlig på 1900-tallet, og bygger på draktskikken i midtre og indre deler av Sogn fra første halvdel av 1800-tallet, men er ikke nøyaktige kopier av gamle plagg. Jakken, eller «Steglatrøya», har sin opprinnelse i moten under renessansen på 1500-tallet, mens vesten og nikkersen er mer preget av empiremoten.


Pris fra 34.150,-
Prisen inkluderer hvit jakke, rød vest og nikkers. Sølv, skjorte, strømper, hosebånd og sko kommer i tillegg.

Jakke

Jakken er lang, og sys i naturfarget eller rød vadmel med ståkrage med applikasjoner og stikninger, isydde kiler i ryggen og ermebryninger. Hvit jakke kantes med sorte ullbånd, mens rød jakke kantes med grønne ullbånd. Ved splitten nederst på ermene skal det sys på totalt 4 store sølvknapper.

Vest

Til hvit jakke brukes rød vest i klede med sort kanting og ståkrage. Til rød jakke brukes grønn vest i klede med grønn kanting og ståkrage. I fremkant på kragen og øverst på vesten i front er det rødt ullstoff med gult broderi. Rød vest er dobbeltspent, og lukkes med 14 små sølvknapper, mens grønn vest er enkeltspent og lukkes med 10 små sølvknapper.

Bukse

Nikkersen sys i sort klede med en smal klaff foran som også er preget av empirestilen, og knesplitt med linning. Den trenger 12 store, 1 ekstra stor og 8 små sølvknapper og knespenner i sølv.

Skjorte

Skjorten er i hvit lin med hvitt broderi på krage og mansjetter. Alternativt kan man bruke en bomullskjorte uten broderi. Skjorten lukkes med en halsknapp og mansjettknapper i sølv.

Strømper, hosebånd og sko

Håndstrikkede strømper i ubleket ullgarn som holdes opp av flerfargede hosebånd i farger som matcher bunaden. Sorte bunadsko med sølv- eller tinnspenne.

Hodeplagg og halstørkle

Det kan brukes en sort filthatt med flat pull, og et silketørkle i halsen i farger som matcher bunaden.

Sølv

Det brukes små og store knapper, halsknapp, mansjettknapper og knespenner. Kniv og lommeur med sølvkjede er også fint tilbehør. Sølvet er oksidert, og kan kjøpes hos BunadRosen.