Forsiden / Herrebunader / Sogn Spelemannsbunad

Sogn Spelemannsbunad

Sogn Spelemannsbunad med jakke, rød vest og lang bukse.
Sogn Spelemannsbunad til herre og gutt med jakke, rød vest og lang bukse
Jakke og vest med sølvknapper til Sogn Spelemannsbunad.
Rød vest med sølvknapper til sogn Spelemannsbunad.
1 of 4
Sogn Spelemannsbunad

Denne bunaden ble mye brukt blant spelemenn i Sogn på starten av 1900-tallet som et alternativ til den vanlige Sognebunaden med hvit eller rød jakke. Originalplaggene som denne spelemannsbunaden bygger på hadde sort silkevest, men til bunadsbruk ble vesten laget i rødt ullstoff. Spelemannsbunaden har fellestrekk med Brekkebunaden som ble utviklet mellom 1915 og 1920.


Pris fra 34.400,-
Prisen inkluderer jakke, vest og nikkers. Sølv, skjorte og sko kommer i tillegg.

Jakke

Jakken sys i sort ulldrapé og har ståkrage og nedbrettede slag. Den er dobbeltspent og lukkes med 14 store sølvknapper.

Vest

Vesten sys i rød klede med sort kanting, ståkrage og nedbrettede slag. Den er dobbeltspent med 22 små sølvknapper, men lukkes med 11 lenkeknapper i sølv.

Bukse

Det er valgfritt om man ønsker nikkers eller lang bukse. Begge variantene er en såkalt klaffebukse som sys i sort ulldrapé og lukkes med 6 store sølvknapper. Nikkersen har i tillegg knesplitt med linning som lukkes med 8 små sølvknapper.

Skjorte

Skjorten er i hvit lin med hvitt broderi på krage og mansjetter. Alternativt kan man bruke en bomullskjorte uten broderi. Skjorten lukkes med en halsknapp og mansjettknapper i sølv.

Strømper, hosebånd og sko

Til nikkersen brukes håndstrikkede strømper i ubleket ullgarn som holdes opp av flerfargede hosebånd i farger som matcher bunaden. Sorte bunadsko med sølv- eller tinnspenne.

Hodeplagg og halstørkle

Det kan brukes en sort filthatt med flat pull, og et silketørkle som knytes utenpå skjortekragen i farger som matcher bunaden.


Sølv

Det brukes små og store knapper, lenkeknapper, halsknapp og mansjettknapper. Kniv og lommeur med sølvkjede er også fint tilbehør. Sølvet er oksidert, og kan kjøpes hos BunadRosen.