Forsiden / Herrebunader / Valdresbunad

Valdresbunad

Valdresbunad med lang bukse.
Valdresbunad med lang bukse.
Valdresbunad med lang bukse.
Valdresbunad med nikkers, håndstrikkede strømper og hosebånd.
Vest til Valdresbunaden.
Håndbrodert skjorte til Valdresbunaden.
Håndbrodert skjorte til Valdresbunaden.
1 of 7
Valdresbunad

Bunaden med svart jakke er den som har vært i bruk lengst i Valdres. Det er «stutt-trøyekleda» fra midten av 1800-tallet som danner grunnlaget for denne bunaden som ble utviklet og satt i produksjon i 1962. Jakken er en kopi av en trøye fra Søre Garli i Nord-Aurdal, mens buksen er fra Sør-Aurdal. Vesten er en kopi fra Robøle i Øystre Slidre.


Pris fra 33.500,-
Prisen inkluderer jakke, vest og nikkers. Sølv, skjorte, strømper, hosebånd og sko kommer i tillegg.

Jakke

Jakken er i sort klede med ståkrage, og er kantet med sort eller brun fløyel. Det er også fløyel på kragen, slagene og ermeoppbretten. Jakken skal ha 14 store sølvknapper, men den lukkes ikke.

Vest

Vesten er dobbeltspent, og det finnes flere ulike rutete stoff å velge mellom. Den lukkes med 14 små sølvknapper.

Bukse

Det er valgfritt om man ønsker nikkers eller lang bukse. Begge variantene har en bred klaff foran, og nikkersen har i tillegg knesplitt med linning ved hvert kne. Nikkersen lukkes med 4 små og 8 store sølvknapper og knespenner i sølv, mens langbuksen lukkes med 4 store sølvknapper.

Skjorte

Skjorten er i hvit bomull eller lin med hvitsømsbroderi på krage og mansjetter. Alternativt kan man bruke en bomullskjorte uten broderi. Skjorten lukkes med en halssølje og mansjettknapper i sølv.

Strømper, hosebånd og sko

Håndstrikkede strømper i ubleket ullgarn som holdes opp av flerfargede hosebånd i farger som matcher bunaden. Sorte bunadsko med sølv- eller tinnspenne.

Hodeplagg og halstørkle

Det kan brukes en sort filthatt med rund pull, og et silketørkle som knytes utenpå skjortekragen i farger som matcher bunaden.

Sølv

Det brukes oksidert sølv, og man trenger halsknapp, små og store knapper, mansjettknapper og knespenner. Kniv og lommeur med sølvkjede er også fint tilbehør. Alt kan kjøpes hos BunadRosen.