Forsiden / Herrebunader / Vest-Agderbunad

Vest-Agderbunad

Vest-Agderbunad med nikkers, håndstrikkede stømper og hosebånd.
Herre- og guttebunad med nikkers.
Vest-Agderbunad; Jakke og vest
Nikkers, håndstrikkede stømper og hosebånd.
Vest til Vest-Agderbunaden.
1 of 5
Vest-Agderbunad

Bunaden bygger på draktskikken i Vest-Agder fra ca 1815-1825 og har utgangspunkt i et mønster fra Audnedalen. Den ble videreført av mange forskjellige skreddere som alle satt sitt preg på den, derfor har bunadene skilt seg litt fra hverandre avhengig av hvilken tidsperiode de er sydd i. Bunaden slik vi kjenner den i dag er fra 1950-tallet.


Pris fra 34.000,-
Prisen inkluderer jakke, vest og nikkers. Sølv, skjorte, strømper, hosebånd og sko kommer i tillegg.

Jakke

Jakken sys i sort klede med nedbrettede slag og grønn ståkrage. Nederste del av ermene er også dekorert med grønne mansjetter og splitt med 6 små sølvknapper. Jakken er dobbeltspent med 12 store sølvknapper, men skal ikke lukkes.

Vest

Vesten er i sort ullstoff med striper i rødt og grønt, hvor rødt er den dominerende fargen. Den har ståkrage og nedbrettede slag, og lukkes med 6 små sølvknapper.

Bukse

Nikkersen er i sort klede med en klaff foran som lukkes med 6 store sølvknapper, og knesplitt med grønn linning ved hvert kne som lukkes med 6 små sølvknapper og knespenner i sølv.

Skjorte

Skjorten er i hvit lin med hvitt broderi på skulderstykke, krage og mansjetter. Alternativt kan man bruke en bomullskjorte uten broderi. Skjorten lukkes med en halsknapp, skjortering og mansjettknapper i sølv.

Strømper, hosebånd og sko

Håndstrikkede strømper i ubleket ullgarn som holdes opp av flerfargede hosebånd i farger som matcher bunaden. Sorte bunadsko med sølv- eller tinnspenne.

Hodeplagg og halstørkle

Det kan brukes en sort filthatt med flat pull, og et silketørkle som knytes utenpå skjortekragen i farger som matcher bunaden.

Sølv

Det brukes halsknapp, skjortering, mansjettknapper og små og store knapper. Kniv og lommeur med sølvkjede er også fint tilbehør. Vanligvis er sølvet hvitt, men kan også være oksidert. Begge variantene kan kjøpes hos BunadRosen.