Forsiden / Artikler / Et etterlengtet tilskudd til vår bunadsfamilie.
Andrea Eidsvold og Kirsten Færgestad ønsker Den broderte VEstfoldbunaden Segerbrandt velkommen til Drøbak.

Et etterlengtet tilskudd til vår bunadsfamilie.

BunadRosen har nå alle rettigheter på Den broderte Vestfoldbunaden – også kalt Segerbrandtbunaden – og har dermed enerett på å selge denne vakre bunaden.

Bunaden ble komponert av Petrine Segerbrandt på begynnelsen av 1900-tallet, og er den av Vestfoldbunadene som har rikest utsmykning i form av vevde bånd og broderier på både stakk, liv, veske, sjal og hodeplagg. Petrine benyttet farger fra tekstiler som ble funnet om bord på Osebergskipet i forbindelse med utgravningen av Oseberghaugen (tidligere kalt Revehaugen) som startet i 1904, men bunaden gjør seg også godt i sort og hvitt. Broderiet på vesken og sjalet, den såkalte «Vestfoldrosa», er hentet fra en gammel, rosemalt kiste fra Vestfold. Skjortebroderiet er til forveksling ganske likt det som brukes på skjorten til en annen Vestfoldbunad, og grunnen er at begge disse skjortene har tatt utgangspunkt i samme gamle brudeskjorte fra Jåberg i Tjølling.

BunadRosen logo

Blåfargen stammer fra tekstiler funnet i Osebergskipet.

Petrine solgte bunaden gjennom sin egen forretning til hun var over 90 år, og i 1969 var det Eira og Herman Christensen som kjøpte rettighetene til å forhandle bunaden m/tilbehør av Petrines datter. De ble da bedt om å ivareta morens bunad, og samtidig føre denne tradisjonen videre. Eira sto i begynnelsen selv for både påtegning og brodering av bunaden. De 10 første årene het forretningen deres Segerbrandt Husflid, men i 1979 ble navnet endret til Vestfold-Stua AS.

Da det i 2020 ble bestemt at Vestfold-Stua skulle legges ned etter over 50 års drift, var det mange som var interessert i å kjøpe rettighetene på Den broderte Vestfoldbunaden. Gleden var stor da vi fikk telefon fra Eira Christensen som kunne fortelle at hun og ektemannen Herman hadde bestemt seg for at BunadRosen i Drøbak var førstevalget blant de seriøse aktørene som hadde tatt kontakt for å få videreføre bunaden deres.

Stoffene til bunaden veves på Gudbrandsdalens Uldvarefabrikk og kan ikke bestilles uten skriftlig tillatelse fra rettighetshaver, så ved å bestille bunaden din hos BunadRosen kan du være trygg på at du får en Segerbrandtbunad i originalfargen.

Vi har gjennom flere år jevnlig fått forespørsler fra kunder om vi kan skaffe denne bunaden, og alle disse henviste vi videre til Vestfold-Stua i Tønsberg, men nå kan vi endelig ønske både kundene og Segerbrandtbunaden hjertelig velkommen til Drøbak!

BunadRosen logo

Blått er himmelens farge, hvitt representerer renhet og fred, mens sort er nattens farge.....