Forsiden / Artikler / Slik tar du vare på bunadsølvet

Slik tar du vare på bunadsølvet

Mange er opptatt av at bunadsskjorten er nystrøket og skoene pusset til den store dagen, men «glemmer» dessverre ofte å ta seg tid til å gå over bunadssølvet….

Med lunkent vann tilsatt noen dråper Zalo og en teskje salmiakk pr. liter vann, og en liten myk børste kan man lett rense bunadssølvet selv. La sølvet ligge noen minutter i blandingen før det forsiktig vaskes med børsten, og skyll så godt med rent, varmt vann. Tørk først lett med en myk klut, før det blåses helt tørt med en hårføner, da unngås vannmerker på sølvet. Husk at sølvet må være helt tørt før det pakkes bort.

Gjør man det også til en vane å tørke over sølvet med en pusseklut før bruk, stiller man alltid med blankt og fint bunadssølv. I tillegg går pussejobben så mye raskere enn ved «skippertak-metoden» hvor sølvet kanskje ikke har vært pusset på mange år. Sølvknapper pusses enkelt ved hjelp av et laminert pussebrett som føres under knappen for å beskytte bunadsstoffet mot pussekluten.

Vi anbefaler ikke de forskjellige dyppevæskene som er å få kjøpt, disse er ofte så sterke at oksideringen, forgyllingen og glansen på bunadssølvet skades. Sølvkremer kan ofte etterlate rester som er vanskelige å få helt bort, avhengig av type bunadssølv.

Riktig oppbevaring er også viktig for at sølvet skal holde seg pent. Det beste er å pakke det bort i syrefrie plastposer/lynlåsposer. La det ligge tørt og mørkt, og pass på at det ikke kommer luft til. Unngå å bruke gummistrikker, da gummi inneholder svovel som gjør at sølvet kan få stygge flekker. Knapper som er sydd fast på bunaden, kan surres inn i plastfolie for at minst mulig luft skal slippe til.

BunadRosen selger pussekluter og pussebrett.
Dette kan også kjøpes i nettbutikken vår www.solvbutikken.no.