Forsiden / Artikler / Stell og oppbevaring av bunad og skjorte

Stell og oppbevaring av bunad og skjorte

Bunaden din skal følge deg gjennom hele livet, så det er viktig at den blir tatt godt vare på. I dagens bruk- og kastsamfunn synes mange det er vanskelig å ta vare på et plagg så lenge, men noe av meningen med en kostbar bunad er at den skal kunne gå i arv til neste generasjon.

Stell og oppbevaring av bunad


Bunaden oppbevares best i en bunadspose/oppbevaringspose i stoff, helst en med glidelås. Da er den bedre beskyttet mot støv og sollys, men for å prøve å forhindre møllangrep bør det puttes møllkuler av sedertre i posen. Brukes en pose som er for tett, kan man få jordslag på bunaden.

Etter bruk bør bunaden luftes godt, gjerne over natten, før den henges bort i posen. Dersom du har påsydde hemper på innsiden i overgangen mellom liv og stakk, skal bunaden henges etter disse. Vreng vesten ned i stakken og træ hempene på en god kleshenger som bunaden ikke vil skli ned fra.

De fleste bunader er i ull og klarer seg veldig lenge uten rensing. Tørre flekker kan ofte bare pirkes forsiktig på og deretter børstes bort. Gå over bunaden og fjern evt flekker etter hver gangs bruk, det er alltid lettere å fjerne flekker når de er nye og man husker hva flekken er. Husk at gamle matrester er et festbord for møll! Litt lunkent vann på en ren klut kan også gjøre underverker, men ikke gni så det blir skjolder.

Putt aldri bunaden i vaskemaskinen, men hvis den må renses, bruk et renseri med «bunadskompetanse». Husk å ta av sølvhekter, sølvknapper, veskelås etc før rens, men innvendige hekter kan sitte på bunaden.

BunadRosen selger bunadsposer, skjorteposer og sedertrekuler. Dette kan også kjøpes i nettbutikken vår http://www.solvbutikken.no

BunadRosen logo

Ta godt vare på bunaden din så den kan gå i arv til neste generasjon

Stell og oppbevaring av skjorte

Skjorten bør ikke oppbevares hengende siden dette over tid gir økt slitasje på skulderpartiet. Bruk heller en egen skjortepose til oppbevaring, da er skjorten også beskyttet mot støv og skitt.Den bør vaskes etter hver gangs bruk, det er tross alt lettere å få av en ny flekk, enn en flekk som kanskje har vært på skjorten siden forrige 17.mai. Selv om man bare har brukt skjorten i noen timer, bør den skylles opp for å få bort rester av deodorant, krem, pudder etc.

Broderte bunadsskjorter bør vaskes for hånd med et nøytralt vaskemiddel som f.eks såpespon. Flekker kan som regel fjernes med Bio-Spray. Klor må aldri brukes for å fjerne flekker eller for å bleke linskjorter da det bryter ned lin-fibrene (tips for bleking av gule skjorter står lenger ned). Ikke bruk skyllemiddel/tøymykner i skyllevannet siden man vil ha linfibrene stivest mulig. Skjorten kan kjøres på lav sentrifugering for å få ut det meste av vannet før den legges til tørk. Brukes for høy sentrifugeringshastighet kan linfibrene brekke, og skjorten blir vanskeligere å stryke. Eventuelt kan vannet presses/rulles ut ved hjelp av et hvitt frottéhåndkle.

Til tross for at det anbefales håndvask, velger noen allikevel å vaske skjorten sin i maskin. Dagens vaskemaskiner er mer skåsomme enn tidligere, og har etterhvert fått mange forskjellige programmer å velge mellom. Husk bare å ta hensyn til det «svakeste leddet», nemlig broderiet. Skjorten må vaskes i en romslig vaskepose, og ikke på høyere temperatur enn 40 grader på håndvaskprogram. Hastigheten på sentrifugeringen må stilles lavt så ikke linfibrene brekkes.

For å få gulnede skjorter hvite igjen, og med gjenstridige flekker, har vi god erfaring med å bruke Vanish Crystal White, men det er viktig å følge bruksanvisningen.

Stryking av bunadskjorten er også noe mange gruer seg til, men med dagens dampstrykejern går stryking av lin veldig greit. Stryk skjorten et par dager før den skal brukes, da rekker linen å tørke skikkelig etter strykingen, og skjorten blir ikke like fort skrukkete. Ikke ha for varmt jern, men bruk godt med damp. Evt kan skjorten dynkes godt innen strykingen. Start å stryke bolen, deretter ermene og avslutt med krage og mansjetter. Noen skjortekrager trenger et par omganger med strykestivelse (f.eks Stiff som kan kjøpes i de fleste dagligvarebutikker). Skjorteermene skal helst strykes uten brett.BunadRosen selger såpespon til vask av linplagg, store vaskeposer og skjorteposer for oppbevaring, dette kan også bestilles i nettbutikken vår www.solvbutikken.no.