Forsiden / Damebunader / Åmlibunad

Åmlibunad

Åmlibunad med blått brokadeliv og sølvbelte
Åmlibunad med blått brokadeliv og vevd belte.
Åmlibunad med blått brokadeliv og veske
Åmlibunad med rødt brokadeliv.
Åmlibunad med rødt brokadeliv.
Åmlibunad med blått brokadeliv.
Åmlibunad med blått brokadeliv.
Åmlibunad med blått brokadeliv.
Åmlibunad med rødt brokadeliv.
Åmlibunad med rødt brokadeliv.
Håndbrodert skjorte til Åmlibunaden.
1 of 11
Åmlibunad

Aust-Agderbunaden, som også kalles Åmlibunaden, ble tatt i bruk på 1920-tallet. Til tross for at det er variasjoner mellom de forskjellige produsentene når det gjelder materialer og snitt, har bunaden allikevel blitt holdt ganske lik oppgjennom årene.


Pris fra 24.000,-
Prisen inkluderer bunad med håndbrodert forkle. Skjorte, belte, ytterplagg, underskjørt, sølv og sko kommer i tillegg.

Liv

Oppluten, som er den lokale betegnelsen på livet, lages i ulike materialer av silke, brokade og ull. Bak på ryggen er det påsydde sølvbånd, og livet kantes med vevde bånd langs utringningen foran og bak. Livet er sydd fast til stakken, og lukkes med sølvmaljer og kjede i sølv.

Stakk

Stakken er i sort ullstoff og er tett rynket bak, med folder og et glatt parti foran. Nederst er det en kant i rødt og grønt ullstoff med broderte kjedesting og kjedekrok. Det er også mulig å velge broderi over stakkekanten. Stakken er sydd fast til livet.

Skjorte

Skjorten er i hvit lin med hvitsømsbroderi på krage, skulderstykker og mansjetter. Det lages knapphull til de store halsknappene, og skjorten lukkes i tillegg med en sølje i halssplitten og mansjettknapper i sølv.

Forkle

Forkleet er i hvit lin med fargerikt broderi, og finnes i forskjellige mønster. De fleste har frynser i nedkant.

Belte

Beltet er enten håndvevd eller maskinvevd og festes med en beltespenne foran, med endene hengende ned foran forkleet. Det er også mulig å bruke skinnbelte med beltespenne og beltestøler hvis man ønsker sølvbelte.

Veske

Man kan få sydd en lomme i stakken under forkleet, eller få sydd en veske i stakkestoffet. Vesken lukkes med en veskelås i sølv eller plett.

Ytterplagg

Som ytterplagg brukes jakke i sort ullstoff med grønn kanting som igjen er kantet med kjedesting i rødt og gult. Alternativt kan man bruke et sort ullsjal.

Underskjørt

Det brukes underskjørt med påsydde kapper i farge som matcher bunaden.

Strømper og sko

Det brukes sorte eller røde strømper til bunaden, og bunadsko med spenne i tinn, sølv eller messing. Alternativt kan man bruke bunadstøvletter med snøring. Tradisjonelt ble strømpene strikket av ullgarn og holdt oppe av flettede strømpebånd.

Sølv

Det er bevart et rikt draktsølvmateriale i området. Det er vanlig å bruke halsknapp og to søljer i halssplitten på brystet, mansjettknapper, maljer, kjede med spyd, beltespenne og evt beltestøler hvis man ønsker stølebelte. Ring og ørepynt er også fint tilbehør. Det er utarbeidet eget sølv til Åmlibunaden, og det er valgfritt om man vil ha hvitt eller oksidert sølv. Begge deler kan kjøpes hos BunadRosen.