Forsiden / Damebunader / Hardangerbunad

Hardangerbunad

Hardangerbunad med rød klede liv og sølvbelte.
Hardangerbunad med rød klede liv og perlet belte.
Hardangerbunad med rødt klede liv og perlebrodert veske.
Hardangerbunad med kort cape.
Hardangerbunad med lang cape.
Hardangerbunad med rød klede liv og perlet belte.
Hardangerbunad med rød klede liv og sølvbelte.
1 of 9
Hardangerbunad

På 1900-tallet fikk folkedrakten fra Hardanger status som nasjonaldrakt, og den ble dermed Norges første bunad. På folkemunne ble den gjerne kalt «Nasjonalen». Hardanger er et av de områdene med sterke drakttradisjoner, og gradvis gikk draktskikken over til å bli en festbunad.


Pris fra 24.000,-
Prisen inkluderer bunad m/rødt kledeliv, foldelagt stakk og håndbrodert forkle. Skjorte, bringeduk, belte, cape, underskjørt, sølv og sko kommer i tillegg.

Liv

Livet er i rød klede eller ulldamask, eller rød eller grønn brokade, og kantes med et rødt og grønt rosebånd. De senere årene har man også begynt å lage liv i lilla ullstoff som kantes med lilla og grønt rosebånd. Foran er livet ringet slik at det er plass til bringeduken, og et stykke opp er det to innhakk som kalles for «sned» (uttales «sne»). Livet er sydd fast til stakken, og lukkes med skjulte hekter nederst.

Stakk

Stakken er i sort ullstoff, og den kan være foldelagt, piperynket eller plissért. Nederst er det sydd på 3 smale fløyelsbånd. Stakken er sydd fast til livet.

Skjorte

Skjorten er i hvit lin eller bomull med broderi på krage, mansjetter og bringelist, og det finnes mange forskjellige mønster. Den lukkes med en sølje og mansjettknapper i sølv.

Forkle

Forkleet er i hvit lin eller bomull med innfelt broderi i Hardangersøm, og er gjerne 7-12 cm kortere enn stakken. Det finnes mange forskjellige mønstre.

Bringeduk

Bringeduken er perlebrodert i mange forskjellige farger og kombinasjoner. Borenåler i sølv kan brukes for å feste bringeduken.

Belte

Beltet er perlebrodert i mange forskjellige farger og kombinasjoner, og lukkes med en beltespenne i sølv. Man kan også bruke et skinn- eller stoffbelte med beltespenne og beltestøler hvis man ønsker sølvbelte.

Veske

Perlebrodert veske i samme stoff som stakken, evt i rød klede. Det kan også brukes veske uten perlebroderi. Vesken lukkes med en vekelås i sølv eller plett. Tradisjonelt ble det ikke brukt vesker til Hardangerbunaden.

Ytterplagg

Capen er halvlang eller lang og sys i samme stoff som stakken. Den lukkes med en capespenne i sølv.

Hodeplagg

Gifte kvinner bruker tradisjonelt skaut, mens ugifte bruker hårbånd som vikles rundt håret. I dag er dette båndet ferdig viklet rundt f.eks en stoffpølse så det kan legges rett på hodet uten å «røyre» håret. BunadRosen lager broderte hårbøyler og hårbånd.

Strømper og sko

Det brukes sorte strømper og vanlige bunadsko med spenne i tinn, messing eller sølv. Alternativt kan man bruke bunadstøvletter med snøring. BunadRosen anbefaler knestrømper i bomull.

Sølv

Det brukes halsknapp, brystsølje, mansjettknapper, borenåler, beltespenne og evt borer og beltestøler hvis man ønsker stølebelte. Ring og ørepynt er også fint tilbehør. Sølvet er hvitt/forgylt, og kan kjøpes hos BunadRosen.