Forsiden / Damebunader / Buskerudbunad, nedre

Buskerudbunad, nedre

Sort Nedre Buskerudbunad.
Sort Nedre Buskerudbunad.
Sort Nedre Buskerudbunad med cape.
Sort Nedre Buskerudbunad.
Sort Nedre Buskerudbunad.
Sort Nedre Buskerudbunad.
Sort Nedre Buskerudbunad med lue.
Håndbrodert skjorte til Nedre Buskerudbunaden.
1 of 10
Buskerudbunad, nedre

Nedre Buskerudbunaden hører til i området Eiker, Lier, Drammen, Modum, Røyken, Hurum og Sandsvær. Det har ikke vært så sterke folkedrakttradisjoner i dette området, men i 1938 ble arbeidet med å utforme en bunad med broderi satt i gang. Inspirasjon til broderiet ble tatt fra dekoren på noen gamle møbler fra Eiker. I 1939 ble bunaden lansert og godkjent.


Pris fra 23.500,-
Prisen inkluderer sort bunad med veske og belte. Skjorte, cape, underskjørt, hodeplagg, sølv og sko kommer i tillegg.

Liv

Livet lages i sort eller mørkegrønt ullstoff med broderi på fremstykkene og ryggen. Langs kantingen er det en rød tittekanting i ullstoff. Livet lukkes med maljer i sølv og et sølvkjede, og er sydd fast til stakken.

Stakk

Stakken er i sort eller mørkegrønt ullstoff med en bred, brodert blomsterbord og en rød tittekant nederst. Stakken er foldelagt og sys fast til livet.

Skjorte

Skjorten er i hvit lin med hvitsømsbroderier på krage og mansjetter, og lukkes med en halssølje og mansjettknapper i sølv.

Hodeplagg

Luen er i sort eller mørkegrønt ullstoff, og har samme broderi som på bunaden. Den har rundet bakstykke som er rynket i nakken, og rynket fast til et glatt fremstykke. BunadRosen lager også håndbroderte hårbøyler med broderielementer tatt fra bunaden som kan kjøpes separat.

Veske

Stoffet og broderiet er det samme som på bunaden, og vesken lukkes med en veskelås i sølv eller plett.

Belte

Det broderte stoffbeltet er i sort eller mørkegrønt ullstoff, og lukkes med en beltespenne i sølv. Skinnbelte med beltespenne og beltestøler kan også brukes.

Ytterplagg

Cape med ståkrage som sys i samme stoff som bunaden, og lukkes med en capehekte i sølv.

Underskjørt

Det brukes underskjørt med påsydde kapper i farge som matcher bunaden.

Strømper og sko

Det brukes sorte strømper og vanlige bunadsko med spenne i tinn, messing eller sølv. BunadRosen anbefaler knestrømper i bomull. Alternativt kan man bruke bunadstøvletter med snøring.

Sølv

Det brukes halssølje, brystsølje, maljer, kjede m/spyd, veskelås, sikringslenke til vesken, beltespenne og evt beltestøler hvis man ønsker sølvbelte. Ring og ørepynt er også fint tilbehør. Sølvet til Nedre Buskerudbunaden er hvitt, og kan kjøpes hos BunadRosen.