Nordlandsbunad
Nordlandsbunaden ble første gang presentert på et stevne i Leirfjord i 1928. Ønsket hadde vært en bunad med norsk prydsøm for å vise tilhørighet til distriktet, og ikke minst landet. Men det var også viktig å bruke norske materialer istedenfor importerte stoffer som silke. Bunaden er altså fritt komponert med liten sammenheng med hvordan tidligere klesskikk hadde vært i Nordland.
Det meste av kildematerialet kom fra Vefsn, og derfor ble bunaden tidligere også kalt for Vefsnbunaden.
Liv
Livet er i blått eller grønt klede, og fasongen har utgangspunkt i en gammel brudedrakt fra Ravasåsen. Foran går livet ned i en spiss, og det er vakre broderier på både fremstykkene og på ryggen. Broderiene stammer fra en løslomme og en bringeduk fra Røyten. Livet lukkes med skjulte hekter og sølvspenner. Mellom øverste og nest øverste hekte dannes det en åpning som kalles for «klokke».
Stakk
Stakken er i blått eller grønt klede. Den foldelegges foran og piperynkes bak. Nederst er det en vakker blomsterbord hvor det er tatt utgangspunkt i samme broderimotiv som på livet. Stakken er delvis sydd fast til livet.
Skjorte
Skjorten er i hvit lin med hvitsømsbroderi på krage, mansjetter og langs halssplitten. Skjorten lukkes med en halssølje og mansjettknapper i sølv.
Veske
Vesken er i blå eller grønn klede med blomsterbroderi. Veskelåsen er i sølv eller plett.
Sjal
Sjalet er i mercerisert bomull med blå bunnfarge til blå bunad, og grønn bunnfarge til grønn bunad. Sjalet har samme type striper som på forkleet, med rutemønster som oppstår i hvert hjørne der stripene krysser hverandre, og frynser ytterst. Sjalet skal brettes i snipp og brettes rundt skuldrene. Det kan festes ved å legge snippene under bunadslivet, eller bruke et sjalsfeste i sølv som består av 2 knapper m/nål og lenke mellom.
Forkle
Forkleet er i mercerisert bomull med blå bunnfarge til blå bunad, og grønn bunnfarge til grønn bunad. Det har vertikale striper med kryssende horisontale striper nederst slik at det dannes et rutemønster. Utgangspunktet for forkleet er et gammelt, bevart silkeforkle fra Hattfjelldal.
Ytterplagg
Capen er halvlang med ståkrage, og sys i mønstret ulldamask eller klede i fargene blått eller grønt. BunadRosen leverer capen i klede med broderi bak på kragen. Begge modellene lukkes med en capespenne i sølv.
Hodeplagg
BunadRosen lager håndbroderte hårbøyler og hårbånd i blå eller grønn klede som kan kjøpes separat.
Underskjørt
Det kan brukes underskjørt med påsydde kapper i farge som matcher bunaden.
Strømper og sko
Det brukes hvite eller sorte strømper og sorte bunadsko med spenne i tinn, messing eller sølv. Alternativt kan man bruke bunadstøvletter med snøring.
Sølv
Til Nordlandsbunaden trengs det halssølje, brystsølje, mansjettknapper, vestspenner, sjalsfeste, veskelås og sikringslenke til vesken. Ring og ørepynt er også fint tilbehør. Det brukes både oksidert og hvitt/forgylt sølv, og hos BunadRosen får du kjøpt begge deler.