Forsiden / Damebunader / Romeriksbunad L55

Romeriksbunad L55

Romeriksbunad L55 med rød stakk og gyldent liv.
Romeriksbunad L55 med rød stakk, gyldent liv og lue.
Romeriksbunad L55 med sjøgrønn stakk og grønt liv.
Romeriksbunad L55 med sjøgrønn stakk og gyldent liv.
Romeriksbunad L55 med sjøgrønn stakk og gyldent liv.
Romeriksbunad L55 med sjøgrønn stakk, gyldent liv og lue.
Sjøgrønn Romeriksbunad L55 med cape
Romeriksbunad L55 med rød stakk, gyldent liv og lue.
Romeriksbunad L55 med sjøgrønn stakk, grønt liv og brodert skjorte.
Romeriksbunad L55 med sjøgrønn stakk, gyldent liv og brodert skjorte.
Romeriksbunad L55 med sjøgrønn stakk, gyldent liv og lue.
Håndbrodert hårbøyle til Romeriksbunaden L55.
Håndbrodert skjorte til Romeriksbunadene, mønster Roser og knuter.
Håndbrodert skjorte til Romeriksbunadene, mønster Roser og knuter.
Håndbrodert skjorte til Romeriksbunadene, mønster Sikksakk.
Håndbrodert skjorte til Romeriksbunadene, mønster Sikksakk.
1 of 18
Romeriksbunad L55

Etter at den første Romeriksbunaden ble så godt mottatt, var det ønske om å lage enda flere varianter av festbunaden. Så i 1955 ble det presentert en bunad med brodert stakk og brokadeliv. Utgangspunktet for broderiene var et par silkebroderte brudesko fra 1700-tallet som stammer fra Enebakk. For å skille de forskjellige modellene fra hverandre kalles de L40, L46 og L55. Bokstaven L har ingen betydning, men tallene står for året bunadene ble satt i produksjon.


Pris fra 31.000,-
Prisen inkluderer bunad med brokadeliv, veske, forkle og belte. Skjorte, cape, underskjørt, hodeplagg, sølv og sko kommer i tillegg.

Liv

Livet er i gyldent eller grønt damasklignende stoff, og er kantet med et fløyelsbånd med et gullfarget bånd innenfor. Fasongen på livet stammer fra et kjoleliv fra tiden 1760-1780. Livet lukkes med 4 par skjulte hekter; 1 oppe og 3 nede slik at det formes en åpning inn mot skjortebrystet. Denne åpningen kalles for "klokka" fordi det var vanlig i gamle dager at halsuret syntes her.

Stakk

Stakken er foldelagt i rød eller sjøgrønn toskaft, med en sammenhengende brodert bord nederst. Broderiet ble komponert på bakgrunn av et par broderte brudesko fra Enebakk. Stakken er sydd fast til livet med en linning.

Skjorte

Det finnes to forskjellige linskjorter, begge med broderi på krage og mansjetter. Den ene har ranker og stiliserte blomster brodert med kjedesting, attersting og grunnsøm. Dette skjortebroderiet kalles «Roser og knuter» og er tegnet etter et brudekast fra ca 1850. Den andre skjortenbroderiet er inspirasjopnen tatt fra en treskurd fra Ullensaker, og har sikksakk-mønster som er brodert med plattsøm og kontursting. Begge skjortene lukkes med en halssølje og mansjettknapper i oksidert eller forgylt sølv.

Forkle

Forkleet sys i sjøgrønn eller rød toskafts ullstoff, og nederst har det samme type broderi som på bunaden.

Belte

Stoffbelte er i rød eller sjøgrønn toskafts ullstoff, og lukkes med en beltespenne i sølv. Det kan også brukes sølvbelte til bunaden, sølvet monteres da på et stoff- eller skinnbelte.


Veske

Vesken er i rød eller sjøgrønn toskafts ullstoff, og har broderielementer fra bunden. Veskelåsen er i sølv eller messing.

Ytterplagg

Det brukes cape med ståkrage sydd i samme stoff som bunaden. Til rød bunad velger noen å bruke sort cape. Capen lukkes med en capehekte i sølv.

Hodeplagg

Luen er i rød eller sjøgrønn toskafts ullstoff. Utgangspunkt er en såkalt «pull-lue», med rundet pull som rynkes sammen i nakken, og sys glatt til et nesten rektangulært fremstykke. Det er broderi på pullen og fremstykket, og en blonde under fremkanten. BunadRosen lager også håndbroderte hårbøyler og hårbånd med broderielementer tatt fra bunaden som kan kjøpes separat.

Underskjørt

Det brukes underskjørt med påsydde kapper i farge som matcher bunaden.

Strømper og sko

Det brukes hvite strømper, BunadRosen anbefaler knestrømper i bomull. Sorte bunadsko med spenne i tinn, messing eller sølv, alternativt bunadstøvletter med snøring.

Sølv

Det brukes halssølje, brystsølje, mansjettknapper, veskelås, sikringslenke til vesken, beltespenne og evt beltestøler dersom man ønsker sølvbelte. Ring og ørepynt er også fint tilbehør. Det er utarbeidet eget sølv til Romeriksbunaden, og det er valgfritt om man vil ha oksidert eller forgylt sølv. Begge deler kan kjøpes hos BunadRosen.