Forsiden / Damebunader / Sunnfjordbunad

Sunnfjordbunad

Sunfjordbunad med grønt liv og vevet belte.
Sunnfjordbunad med grønt liv og sølvbelte.
Sunfjordbunad med grønt liv og vevet belte.
Sunfjordbunad med grønt liv og vevet belte.
Sunfjordbunad med grønt liv.
Sunnfjordbunad med grønt liv og sølvbelte.
Sunnfjordbunad med grønt liv og sølvbelte.
Håndbrodert skjorte til Sunnfjordbunaden.
1 of 9
Sunnfjordbunad

Sunnfjordbunaden kom i produksjon på 1920-tallet ved Fylkesfiskarskulen i Florø, og den har vært mer eller mindre uendret frem til i dag. Bunaden er ikke direkte kopi av gamle plagg, men bygger allikevel på draktmateriale fra Sunnfjord.


Pris fra 19.500,-
Prisen inkluderer bunad med veske. Skjorte, belte, underskjørt, sølv og sko kommer i tillegg.

Liv

Livet sys i grønt ullstoff, og er dekorert med korsstingsbroderte maljeduker foran på livet. Rundt ermeringningene og ned til maljedukene er det vevde bånd. Livet lukkes med sølvmaljer og et sølvkjede.

Stakk

Stakken er plissert i sort toskafts ullstoff. Nederst er det påsydd en ullkant i samme grønne ullstoff som i livet. Over den grønne kanten er det sydd på 2 vevde bånd lik kantingen på livet. Stakken er sydd fast til livet.

Skjorte

Det brukes hvit, brodert linskjorte med enkel uttrekkssøm, maurgang og stavtagger på krage, mansjetter og hver side av halssplitten. Skjorten lukkes med en sølje og mansjettknapper i sølv.

Veske

Det var opprinnelig ikke veske til bunaden, men i dag bruker man veske som er sydd i samme stoff som stakken, med broderi på framsiden. Veskekroken er i sølv.

Belte

Det brukes et bredt, vevd belte som lukkes med en beltespenne i sølv, og har lange ender som henger ned foran. I Sunnfjord er det også rike
tradisjoner for bruk av stølebelte.

Ytterplagg

Det er ikke belegg for bruk av cape, men mange bruker allikevel en cape til bunaden som er sydd av samme stoff som stakken. Capen lukkes med en capespenne i sølv.

Hodeplagg

De første bunadene ble brukt uten hodeplagg, men tradisjonelt var det mest brukte hodeplagget den såkalte «høglua» fra Jølster. BunadRosen lager håndbroderte hårbøyler og hårbånd med elementer fra veskebroderiet som kan kjøpes separat.

Underskjørt

Det brukes underskjørt med påsydde kapper i farger som matcher bunaden.

Strømper og sko

Det brukes sorte strømper, BunadRosen anbefaler knestrømper i bomull. Sorte bunadsko med spenne i tinn eller sølv, alternativt bunadstøvletter med snøring.

Sølv

Det brukes halsknapp, brystsølje, maljer, kjede m/spyd, mansjettknapper, veskekrok, sikringslenke til vesken, beltespenne og evt beltestøler og borer hvis man ønsker stølebelte. Ring og ørepynt er også fint tilbehør. Sunnfjordbunaden bruker oksidert sølv, og dette kan kjøpes hos BunadRosen.