Forsiden / Damebunader / Sunnmørsbunad Ørskog

Sunnmørsbunad Ørskog

Sort Sunnmørsbunad Ørskog.
Sort Sunnmørsbunad Ørskog.
Marineblå Sunnmørsbunad Ørskog.
Marineblå Sunnmørsbunad Ørskog.
Sunnmørsbunad Ørskog med cape.
Sort Sunnmørsbunad Ørskog.
Sort Sunnmørsbunad Ørskog.
Håndbrodert hårbøyle til Sunnmørsbunaden Ørskog.
Håndbrodert skjorte med tellesøm til Sunnmørsbunaden.
Håndbrodert skjorte med tellesøm til Sunnmørsbunaden.
Håndbrodert skjorte med påtegnet mønster til Sunnmørsbunaden.
Håndbrodert skjorte med påtegnet mønster til Sunnmørsbunaden.
1 of 13
Sunnmørsbunad Ørskog

Det finnes 10 forskjellige, broderte bunader fra Sunnmøre. De har alle mange fellestrekk, men det er Ørskogbunaden fra 1927 som har fått størst utbredelse. Den kalles også for «Märthabunaden» etter at kronprinsesse Märtha fikk den i bryllupsgave fra Sunnmørsungdommen, og kongefamiliens bruk av denne bunaden har nok bidratt mye til dens popularitet. Ørskogbunaden ble komponert ut fra et gammelt forkle fra Gjære gård i Ørskog.


Pris fra 25.500,-
Prisen inkluderer bunad med foldelagt stakk, forkle og veske. Skjorte, cape, underskjørt, sølv og sko kommer i tillegg.

Liv

Livet er i svart eller blått toskafts ullstoff med rosebroderier på framstykker og på ryggen. Det er rundskåret i halsen, og er kantet med røde ullbånd. Livet lukkes med skjulte hekter.

Stakk

Stakken er i sort eller blått toskafts ullstoff, og den kan være foldelagt, piperynket eller plissert med et glatt parti foran. Det er valgfritt om man vil ha et grindvevd bånd nederst, i farger som matcher bunadsbroderiet. Uten dette båndet er stakken uten dekor. Stakken er sydd fast til livet.

Skjorte

Den håndbroderte skjorten er i hvit lin med hvitsømsbroderier på krage, skuldstykker, mansjetter og ved halssplitten. Det er to forskjellige mønster å velge mellom. Skjorten lukkes med en halssølje og mansjettknapper i sølv.

Forkle

Forkleet er rikt brodert med rosesøm, og er i samme sorte eller blå toskafts ullstoff som stakken. Det sys fast til et brodert belte som lukkes bak.

Veske

Vesken er i sort eller blå toskafts ullstoff med rød tittakant rundt, og rosebroderi på framsiden. Veskelåsen er i sølv, plett eller messing.

Ytterplagg

Capen er i sort eller blå toskafts ullstoff. Den er enten med ståkrage og piperynket i halsen, eller med brodert ståkrage og foldelagt i halsen. Capen lukkes med en capehekte i sølv.

Hodeplagg

Det brukes skaut med sort broderi til gifte, og flerfarget broderi til ugifte. Det finnes også en lue som sys i samme stoff som stakken, men som mange mener at bare hører med til barnebunaden. BunadRosen lager håndbroderte hårbøyler og hårbånd som kan kjøpes separat.

Underskjørt

Det brukes underskjørt med påsydde kapper i farge som matcher bunaden.

Strømper og sko

Det brukes sorte eller røde strømper, BunadRosen anbefaler knestrømper i bomull. Sorte bunadsko med spenne i tinn, messing eller sølv, alternativt bunadstøvletter med snøring.

Sølv

Det brukes halsknapp, brystsølje, mansjettknapper, veskelås, sikringslenke til vesken, samt beltespenne og beltestøler hvis man ønsker stølebelte. Sølvet til Sunnmørsbunaden er enten hvitt og forgylt (som er det vanligste) eller oksidert. Begge fargekombinasjonene kan kjøpes hos BunadRosen.