Forsiden / Damebunader / Vestfoldbunaden Segerbrandt, den originale

Vestfoldbunaden Segerbrandt, den originale

1 of 5
Vestfoldbunaden Segerbrandt, den originale

Den gamle, broderte Vestfoldbunaden, også kalt Segerbrandtbunaden, ble komponert av Petrine Segerbrandt på begynnelsen av 1900-tallet. Hun forhandlet bunaden gjenom egen forretning til hun var over 90 år, men i 1969 overtok Vestfold-Stua eneretten på å få selge den.
I 2020 ble alle disse rettighetene overdratt fra Vestfold-Stua til BunadRosen, så det er nå kun hos oss man får kjøpt den originale bunaden.

Bunaden er en fri komposisjon uten rot i folkedrakttradisjonen i Vestfold, men deler av broderiet er funnet på gamle tekstiler fra fylket. Broderiene er i fargene rustrødt, gult og lys mosegrønt. Bunaden lages i blå, hvit og sort klede, og både den spesielle blåfargen og de to andre fargene ble funnet i Osebergskipet.

Vi tilbyr måltaking via Skype/Messenger/Facetime for kunder som ikke har mulighet til å ta turen til Drøbak for måltaking.


Pris fra 35.200,-
Prisen inkluderer bunad med veske og sjal. Skjorte, sølv, bunadsko, belte, underskjørt og hodeplagg kommer i tillegg.

Liv

Livet har rankebroderi på fremstykkene og er kantet med vevde bånd. Det lukkes med maljer og et kjede i sølv.

Stakk

Stakken er foldelagt og sydd fast til livet med en linning. Nederst på stakken er det en rustrødt, fingerheklet snor med et bredt, vevd bånd. Over det vevde båndet er det samme rankebroderi som på livet.

Skjorte

Skjorten er i hvit lin med hvitsømsbroderi på krage, mansjetter, bringelist og bryststykke.

Ytterplagg

Sjalet er i samme stoff som bunaden, har samme broderi som på vesken, og er kantet med håndlagde frynser av ullgarn. Det holdes sammen med en sølvspenne.

Belte

Beltet er vevd i samme mønster som båndet på stakken, og lukkes med en beltespenne i sølv. Det er også mulig å bruke et skinnbelte med beltespenne og beltestøler hvis man ønsker sølvbelte.

Veske

Vesken er i samme stoff og farge som resten av bunaden. Broderiet er av den såkalte "Vestfoldrosa", og vesken kantes med samme rustrøde snor som brukes nederst på stakken.

Hodeplagg

Det tradisjonelle hodeplagget er lue med samme type broderi som på stakken, og rustrød snor langs kanten. Den har en avrundet pull som er sydd fast til et nesten rektanguløret fremstykke. Som er alternativ til luen, kan man også bruke en håndbrodert hårbøyle eller hårbånd.

Sko og strømper

Det skal brukes hvite strømper til bunaden, BunadRosen anbefaler knestrømper i bomull. Sorte bunadsko med spenne i sølv eller tinn,
alternativt bunadstøvletter med snøring.

Underskjørt

Det brukes underskjørt med påsydde kapper i farge som matcher bunaden.

Sølv

Det trengs halssølje, 1-2 brystsøljer, 4 par maljer, kjede m/spyd, mansjettknapper, veskelås, sikringslenke til vesken, beltespenne og evt beltestøler dersom man ønsker sølvbelte. Ring og ørepynt er også fint tilbehør. Det finnes flere serier man kan velge mellom, og alt dette kan kjøpes hos BunadRosen.