Forsiden / Herrebunader / Samnangerbunad

Samnangerbunad

Samnangerbunad med jakke, sort vest og nikkers.
Samnanger herrebunad med sort vest og guttebunad med rød vest.
Jakke og sort vest til Samnangerbunaden.
Rød vest til Samnangerbunaden.
Sort vest til Samnangerbunaden.
1 of 5
Samnangerbunad

Samnanger herrebunad har hatt store fellestrekk med bunadene fra Hardanger., men det er også blitt kopiert lokale draktplagg. Den ble tatt i bruk i tiden 1900-1915.


Pris fra 37.000,-
Prisen inkluderer jakke, rød vest og nikkers. Sølv, skjorte, strømper, hosebånd og sko kommer i tillegg.

Jakke

Jakken sys i sort klede, og har ståkrage, lommeklaffer og nedbrettede grønne slag. Den er kantet med rødt ullstoff, og har en tvunnet gul og grønn snor innenfor kantingen. På kragen er det stikninger og broderi. Jakken er dobbeltspent med 18 store sølvknapper, men skal ikke lukkes.

Vest

Vesten sys i rød eller sort klede. Den røde vesten, som var den første til å bli tatt i bruk, har ståkrage og nedbrettede slag, og er kantet med grønt ullstoff. Lommeklaffene, kragen og slagene har gult og grønt broderi. Den sorte vesten, som er en kopi av en gammel vest fra Samnanger, har også ståkrage og nedbrettede slag, men er kantet med rødt. Lommeklaffer og krage har broderi i rødt og grønt. Begge vestene er dobbeltspent og lukkes med 14 eller 16 små sølvknapper avhengig av modell.

Bukse

Nikkersen sys i sort klede, og har sorte knapphull på klaffen foran, og røde knapphull ved knesplitten. Istedenfor linning ved knesplitten er det sydd innsnitt foran og bak. Nikkersen lukkes med 6 store og 6 små sølvknapper.

Skjorte

Skjorten er i hvit lin med broderi på krage, mansjetter og bringelist. Alternativt kan det brukes en enkel bomullskjorte uten broderi. Skjorten lukkes med en halsknapp og mansjettknapper i sølv.

Strømper, hosebånd og sko

Håndstrikkede strømper i ubleket ullgarn som holdes opp av flerfargede hosebånd i farger som matcher bunaden. Sorte bunadsko med sølv- eller tinnspenne.

Hodeplagg

Det kan brukes en sort filthatt med flat pull.

Sølv

Det brukes halsknapp, mansjettknapper og små og store knapper. Kniv og lommeur med sølvkjede er også fint tilbehør. Sølvet er oksidert, og kan kjøpes hos BunadRosen.